Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

03. 03. 2018. 07:29 >> 07:28
3

ŽELJEZNIČKI PREVOZ

Kupuju tri voza za 13 miliona eura

Željeznički prevoz (ŽPCG) sprovešće ove godine tender za nabavku tri nova elektromotorna voza vrijedna 13 miliona eura, naveo je izvršni direktor kompanije, Predrag Popović.


Nabavka vozova finansiraće se iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), dijelom iz kredita KFV banke i uz pomoć Vlade. Vozovi će se koristiti u lokalnom saobraćaju, a isporuka se planira naredne godine, rekao je Popović Pobjedi.

ŽPCG je 2013. godine kupio tri elektromotorna voza španskog proizvođača CAF-a za 13,05 miliona eura, koji su obezbijeđeni od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“ŽPCG dobija sredstva iz budžeta za otplatu ovog kredita, koji se servisira u dva godišnja anuiteta po 600 hiljada eura”, izjavio je Popović.

On je naveo da je ŽPCG u prvih devet mjeseci prošle godine imala oko 816,78 hiljada eura gubitka, što objašnjava dijelom i nesaobraćanjem noćnog voza iz Beograda tokom većeg dijela godine zbog rekonstrukcije pruge u Srbiji. 

Gubici po tom osnovu iznosili su 450 hiljada eura. Na loš rezultat uticali su i zastoji zbog rekonstrukcije tunela Sozina i na dionici pruge Zeta-Virpazar, usled pojave previsokog napona na kontaktnoj mreži. 

“Sve to imalo je za posledicu smanjenje prihoda. Imajući u vidu pozitivne efekte iz četvrtog kvartala 2017. Godine, kao i dobijena sredstva po rebalansu budžeta, za očekivati je bolji poslovni rezultat za prošlu godinu, mada ćemo ostati u zoni negativnog”, izjavio je Popović.

On je najavio mjere štednje koje se ogledaju u smanjenju broja zaposlenih, primjeni nove organizacione šeme i novog akta o sistematizaciji i kolektivnog ugovora. 

Vlada je krajem prošle godine usvojila rebalans budžeta, od kojeg je 1,9 miliona eura opredijeljeno za Željeznički prevoz. 

Popović je kazao da je od tog novca 600 hiljada uplaćeno Željezničkoj infrastrukturi po osnovu duga za struju, pola miliona zagrebačkoj kompaniji TŽV Gredelj za popravku vozova, po 100 hiljada Održavanju željezničkih voznih sredstava i Lovćen osiguranju, a 107 hiljada dobavljačima rezervnih djelova. 

“Sa ostatkom od 510 hiljada eura platićemo opravke dvije lokomotive rumunskoj firmi Reloc iz Krajove”, naveo je Popović i dodao da su lani iz budžeta dobijali mjesečnu subvenciju po osnovu ugovora o javnom prevozu od oko 233,33 eura. 

On je ocijenio da ukupna sredstva koja je ŽPCG dobio u 2017. godini iz bužeta nijesu dovoljna za modernizaciju vozova, ali jesu za redovno održavanje postojećih.

Prema riječima Popovića, putnički željeznički prevoz u Crnoj Gori nije savremen i moderan kao u razvijenim evropskim državama, ali je siguran i bezbjedan. 

ŽPCG nije korisnik državne pomoći u klasičnom smislu, predočio je Popović, jer država ima obavezu po ugovoru o javnom prevozu. Takav koncept finansiranja željezničkog javnog prevoza prisutan je u svim evropskim državama. 


Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније