Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

02. 03. 2018. 09:32 >> 09:30
1

ZA DVA MJESECA

Naplaćeno 16,1% više budžetskih prihoda

Ministar finansija Darko Radunović saopštio je da je u prva dva mjeseca ove godine naplaćeno 188,6 miliona eura budžetskih prihoda. To je, kako je rekao, za 16,1% više u odnosu na isti period prošle godine.

 

Radunović je tokom sastanka sa predstavnicima MMF-a, saopštio da Vlada radi na pripremi dokumenata koji se tiču reforme javne uprave, u pravcu optimizacije broja zaposlenih.

Rekao je da će fokus aktivnosti Ministarstva finansija biti na unapređenju konkurentnosti privrede, ali i smanjenju sive ekonomije na tržištima rada i akciznih proizvoda.

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić rekao je da je i u 2018. godini nastavljen trend rasta kreditne aktivnosti i depozita, dok sa druge strane, nivo loših zajmova i kamatne stopa nastavljaju da opadaju.

Žugić i Radunović sastali su se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije MMF-a za Crnu Goru, Martin Petri.

Iz CBCG je saopšteno da je Žugić istakao kako je bankarski sektor u prethodnoj godini ostvario odlične rezultate koji su osnažili stabilnost finansijskog sistema. 

"Guverner je informisao sagovornike da će CBCG inicirati produženje važenja Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju dugova, za još godinu dana, u cilju stvaranja pretpostavki za dalje pospješenje procesa restrukturiranja. Naime, primjena ovog zakona u periodu od juna 2017. do februara 2018. godine rezultirala je restrukturiranjem dugova u iznosu od 23,7 miliona eura, što ukazuje na opravdanost 

Martin Petri je istakao je da su u 2017. godini, uz ekonomski rast, ostvareni odlični rezultati na planu konsolidacije javnih finansija i unapređenja finansijske stabilnosti.

Šef Misije MMF-a ohrabrio je donosioce odluka u Crnoj Gori da nastave sa aktivnostima na daljem snaženju fiskalne održivosti, jačanju finansijske stabilnosti i implementaciji strukturnih reformi.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније