Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

26. 02. 2018. 19:18 >> 19:16
1

OD EBRD

Zajam od 20 miliona za razvoj Luke Bar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijediće zajam od 20 miliona eura za podršku razvoju Luke Bar.

“Preko te luke obavlja se vise od 95 odsto pomorskog transporta zemlje, i njen razvoj je najvažniji za poboljšanje prekogranične infrastrukture i vecću regionalnu ekonomsku integraciju", navodi se u saopštenju EBRD-a.

Sredstva će biti proslijeđena Port of Adria, koja posluje kontejnerskim i generalnim terminalima u luci Bar, na osnovu ugovora o koncesiji od 30 godina.

Kompaniju kontroliše Global Ports Holding preko UK filijale koja je vlasništvo Global Liman Isletmeleri A.S. kao većinskog akcionara.

Kroz ugovor o privatizaciji, Global Ports Holding se obavezao na implementaciju oba socijalna programa, kao što su obimna obuka i investicioni programi.

“To uključuje sanaciju pristaništa i nabavku lučke opreme, kao što su nove dizalice, industrijski kamioni i druga vozila za rukovanje kontejnerima, kao i preuraeđivanje skladišta za skladištenje hladnjačkih kontejnera", naveli su iz EBRD-a.

Kompanija ima za cilj transformaciju svojih terminala u luci Bar u čvorište koje se može koristiti kao srednja destinacija kamiona koji putuju između zapadne Evrope i Turske.

Takođe, kompanija planira da poveća obim transporta iz Srbije, pošto se obnavlja željeznička veza između Beograda i Bara.

Direktor EBRD-a za saobraćaj, Sue Barrett, kazao je da je posebno važno što vide kontinuiranu modernizaciju luke.

"EBRD je ranije pružala značajnu finansijsku podršku i ponosni smo što vidimo veće učešće privatnog sektora u razvoju veoma potrebnih infrastrukturnih projekata u zemlji. Uvjereni smo da će ovo postati uspješna priča koja će podstaći dalje privatne investicije u transportnu infrastrukturu u Crnoj Gori i širem regionu", kazao je Barrett.

Predsjednik Global Investment Holdinga, Mehmet Kutman, rekao je da zajam pokazuje povjerenje EBRD-a prema crnogorskoj industriji.

"Ovaj zajam ilustruje vjeru u Crnu Goru i našu industriju. Taj kredit će pomoći Port Adriji da modernizuje svoje objekte, instalira modernu opremu i pretvori u jak logistički centar u istočnom Jadranskom regionu", kazao je Kutman.

Finansiranje EBRD-a je, kako su saopštili, dio širih napora za razvoj strateških transportnih veza na zapadnom Balkanu, koji su ključni za razvoj konkurentnih i integrisanih ekonomija u regionu.

"Banka blisko sarađuje sa svojim partnerima, kao što je Evropska unija, kako bi se postigao ovaj cilj, što će pojačati trgovinu širom regiona i sa EU. Pored fizičke infrastrukture, Banka i njeni partneri pomažu u povezivanju tržišta, jačanju komercijalnih veza i poboljšanju poslovne klime”, naveli su iz EBRD u saopštenju.

EBRD je, kako dodaju, vodeći investitor u Crnoj Gori i do sada je uložila oko 550 miliona eura u preko 50 projekata u zemlji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније