Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Aleksandra Sjekloća Blagojević, TVCG

24. 02. 2018. 16:19 >> 16:46
8

MINI HIDROELEKTRANE

Ne stišava se bura oko Bukovice

Ne stišava se bura oko gradnje mini hidroelektrane na rijeci Bukovici. Mještani poručuju da neće dozvoliti gradnju ni po koju cijenu, dok od koncesionara, ali i Ministarstva ekonomije stižu uvjeravanja da od gradnje mini hidroelektrane mješatni i opština Šavnik mogu imati samo koristi.

Sedamdesetogodišnji Veselin Žugić rođen je i živi kraj rijeke Bukovice. Kaže da bi gradnja mini elektrana uništila rijeku, a samim tim i život na tom području. Procedura gradnje mini elektrane urađena je tajno, bez znanja mještana, kaže Žugić.

Gradnju mini elektrane na Bukovici, koju je planirala firma Hidra MNE mještanini neće dozvoliti, jer bi to trajno devastiralo rijeku i ugasilo život u selima koja isključivo žive od poljoprivrede.

I ekolozi tvrde da bi gradnja mini elektrane uništila Bukovicu. To je, kažu, potvrdio i elaborat uticaja na životnu sredinu koji je uradio investitor. Nestalo bi 350 vrsta biljnih i životinjskim vrsta, među kojima potočne pastrmke, ali i stenoendem, vrsta insekta koja se na svijetu nalazi samo na tom mjestu.

Iz Udruženja koje okuplja 20-tak koncesionara uvjereni da od gradnje mini elektrane mještani mogu imati samo korist. Biće novih radnih mjesta, a od koncesione naknade opštinski budžet će biti puniji.

I u Ministarstvu ekonomije zalažu se za izgradnju mini hidrocentrala.

"Do sada izgrađeno 12 mini - elektrana od planiranih 59, vrijednost investicije je 40 miliona eura. Za 4 godine uplaćeno je 750 hiljada eura koncesionih naknada, od čega je 70% pripalo opštinama, zaposleno je 80 ljudi. U ministrastvu tvrde da gradnja mini elektrana nema negativne efekte na životnu sredinu, naprotiv", navode u saopštenju.

Kada je gradnja na Bukovici u pitanju, kažu da je cijeli postupak bio transparentan uz tri javne rasprave i da će pokušati da riješe problem između stanovništva i koncesionara i pronaći obostrano prihvatljivo rješenje.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније