Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

20. 02. 2018. 17:20   >>  17:31

MINISTARSTVO O DRI

Uočen napredak u gazdovanju šumama

U Izvještaju Državne revizorske institucije konstatuje se da je ostvaren napredak u sistemu gazdovanja našim šumama, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja se sa posebnom pažnjom i odgovornošću odnosi prema Izvještaju o reviziji uspjeha „Efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma“, koji je uradila Državna revizorska institucija, poručili su iz tog resora.

Ističu važnost procesa revizije za unaprijeđeno djelovanje institucija iz oblasti šumarstva i bolju valorizaciju šumskih resursa u Crnoj Gori.
Kažu da izvještaj odražava realno stanje i daje objektivan prikaz obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma.

“Dobijene preporuke važan su putokaz za dalje aktivnosti i prema njima će se nadležne institucije (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za šume, Poreska uprava, Inspekcija za šumarstvo) odgovorno odnijeti”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ohrabreni su kažu navodima Izvještaja DRI u kojima se konstatuje ostvareni napredak u sistemu gazdovanja našim šumama.

U Izvještaju DRI je konstatovano da je u aprilu prošle godine, donešena odluka o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata, čiji je rezultat potpuno zaustavljanje izvoza trupaca i ogrijevnog drveta, odnosno značajno povećanje izvoza rezane građe i drvnog peleta. Rezultat ove mjere je i stabilizovana ponuda industrijskog drveta domaćoj drvnoj industriji, kao i ponuda i cijena ogrijevnog drveta namijenjenog stanovništvu.

DRI je naveo i da su pojačane kontrole praćenja realizacije koncesionih ugovora i kontrole bespravnih sječa. Formirana je međuresorska radna grupa za kontrolu prometa drvnih sortimenata, sa ciljem bolje koordinacije nadležnih institucija u pravcu uređenja ove oblasti.

U izvještaju DRI ističe i da je unaprijeđena evidencija praćenja, obračuna i naplate naknada po osnovu korišćenja šuma i obezbijeđene su garancije za dobro izvršenje ugovora o korišćenju šuma.

“U 2017. godini povećani su prihodi po osnovu korišćenja šuma za 800.000 eura. Kada su u pitanju dugovanja po osnovu koncesionih naknada konstatuje se da je dug na kraju prošle godine iznosio 5,1 milion eura, a da je na kraju 2016. iznosio 8 miliona eura”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Naglašavaju da se 3,3 miliona eura tog duga odnosi na dugovanja preduzeća koja su likvidirana, nalaze se u stečaju ili su sa njima raskinuti koncesioni ugovori, kao npr. „Gornji Ibar“ koji je prestao sa radom prije 15 godina.

Preostali dio naplativog duga će se naplatiti i za to su obezbijeđeni instrumenti za izvršenje.

“U okviru nastavka reformi, na bazi studija pripremljenih uz podršku Svjetske banke, u toku je međunarodni tender za izbor konsultantske kuće, odnosno tima eksperata koji će u saradnji sa Ministarstvom uraditi reorganizaciji koncepta dosadašnjeg načina korišćenja šuma, uključujući organizacioni i zakonodavni okvir, procjene fiskalnog uticaja na privredu i građane i definisanje finansiranja sektora šumarstva”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније