Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

18. 02. 2018. 14:44 >> 14:42

PORT OF ADRIA

Obalne konstrukcije saniraju po planu

Sanacija konstrukcija južne obale gata 1 u Port of Adria, čiji su pripremni radovi počeli sredinom januara, realizuje se prema planu, saopšteno je iz kompanije.

U pitanju je, kako je saopšteno, kompleksan i veoma složen posao koji predstavlja izazov za investitora i izvođača. Oštećenja obalnih konstrukcija u barskoj luci evidentirana su 90-ih godina prošlog vijeka i njihova sanacija odlagana je više od dvije decenije.

Krajem prošle godine potpisan je ugovor sa kompanijom Aquamont Service koja je izabrana u tenderskoj proceduri za izvođača radova.

Ugovorom o koncesiji, Global Ports Holding je preuzeo obavezu da revitalizuje južnu obalu gata 1. U 2016. godini detaljno su snimljena oštećenja.

Urađen je glavni projekat i pribavljena građevinska dozvola. Posebna pažnja posvećena je procjeni uticaja na životnu sredinu, zaštiti zdravlja zaposlenih i zaštiti na radu, i zaštiti od požara.

Ovlašćeni inženjer izvođača radova, Zdenko Dvornik, kazao je da taj projekat sanacije vrlo specifičan, jer se radovi izvode ispod konstrukcije gata na visećim skelama.

"Radovi će se izvoditi u sekcijama od 90 metara dužine kako bi se omogućio nesmetani pretovar brodova. Angažovaćemo oko 40 radnika i u narednih 17 mjeseci završiti ugovorene radove", rekao je Dvornik.

On je precizirao da trenutno montiraju radne platforme ispod konstrukcije gata sa koje će radnici izvoditi radove.

"Radovi se mogu izvoditi kada je more na prosječnom nivou. To znači da u periodu plime nećemo moći izvoditi radove" saopštio je Dvornik.

Diplomirani inženjer građevinarstva koja nadzire radove u ime Port of Adria, Olga Luković, navela je da su zbog skučenog radnog prostora ispod ploče gata uslovi za izvođenje radova veoma otežani.

"Maksimalna visina od radne skele do ploče je svega 1,7 metara, a frontovi djelovanja radnih grupa su 4 x19,5 metara. Kako bi se obezbijedila operativnost južne obale gata 1 za prihvat kontejnerskih brodova, posao će se obavljati kroz četiri faze, tako da tri četvrtine obale od ukupnih 330 metara bude operativno tokom trajanja sanacionih radova", objasnila je Luković.

Tokom izvođenja radova poseban akcenat stavljen je na njihov kvalitet, bezbjednost radnika i korisnike lučkih usluga.

"Radovi koje sada izvodimo produžiće vijek trajanja ovom lučkom objektu za ne manje od 30 godina" saopštila je Luković.

Izvođač radova izabran je u dvoetapnom međunarodnom tenderu u skladu sa pravilima FIDIC-a. Aquamont je izradio jednu od najvećih i najljepših marina u Crnoj Gori u turističkom centru Porto Novi, u Kumboru.

U Meljinama su izveli obalni zid u dužini od 300 metara u sklopu turističkog centra Lazaret. U Srbiji rade na lučkom pristaništu za Termoelektranu (TE) Kostolac.

Investitor Port of Adria angažovao je stalni stručni nadzor. Konstantno se realizuje ispitivanje kvaliteta materijala i kvaliteta ugradnje uz prisustvo i angažovanje odgovornog projektanta sanacije profesora Radenka Pejovića.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније