Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 02. 2018. 13:37   >>  13:47

15 MJESTA

Napredak CG u ekonomskim slobodama

U ovogodišnjem indeksu ekonomskih sloboda koji prati Heritidž fondacija, Crna Gora je na globalnoj rang listi ostvarila napredak za 15 mjesta, i pozicionirala se na 68. mjesto od ukupno 186 država svijeta, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako dodaju iz ministarstva, naša zemlja je poboljšala broj bodova u odnosu na prethodnu godinu za 2.3 boda, te se sa 64.3 boda našla u zoni umjereno slobodnih zemalja.

"Odličan rezultat ostvaren je u okviru indikatora 'fiskalno zdravlje' ('fiscal health') što je doprinijelo boljem rangiranju Crne Gore u ovogodišnjem Indeksu ekonomskih sloboda", navodi se u saopštenju.

Na regionalnoj rang listi, od ukupno 44 evropske zemlje, Crna Gora zauzima 33. mjesto, što predstavlja poboljšanje od 2 mjesta u poređenju sa prethodnom godinom.

Napredak Crne Gore je prepoznat u sedam od ukupno dvanaest indikatora: "lakoća poslovanja", "slobode na tržištu rada", "državna potrošnja", "monetarna slobode", "poresko opterećenje", "fiskalno zdravlje" i "sudska efikasnost".

Najzapaženiji rezultat je ostvaren u okviru indikatora „fiskalno zdravlje", gdje je Crna Gora ostvarila napredak od čak 25 bodova u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima.

"Ovi rezultati su pokazatelj uspješnosti Vladine fiskalne politike, kao i efikasnosti implementacije mjera fisklane konsolidacije koje su uvedene sa ciljem ozdravljenja javnih finansija. U tom smislu, mjere sadržane u Fiskalnoj strategiji Vlade Crne Gore, zajedno sa strukturnim reformama, pokazale su rezultate u povećanju konkurentnosti crnogorske ekonomije, kao i jačanju makroekonomske stabilnosti, odnosno ostvarenju snažnog ekonomskog rasta", ističu iz Ministarstva finansija.

Oni podsjećaju da je Indeks ekonomskih sloboda rezultat ocjena Heritidž fondacije koja je u svom 24. izdanju objavila listu globalnih ekonomskih sloboda za 186 rangiranih zemalja. Publikacije koje Fondacija objavljuje od 1995. godine, prate rangiranja zemalja širom svijeta u okviru 12 ekonomskih sloboda, koje ocjenjuju 4 oblasti - vladavinu prava, ograničen nivo administracije, efikasnost regulative i otvorenost tržišta.

Po rezultatima Indeksa ekonomskih sloboda za 2018. godinu, 102 ekonomije su zabilježile bolji rezultat, dok je rezultat za 75 zemalja lošiji, uz nepromijenjeno stanje za preostale 3 ekonomije. Napominjemo da 6 zemalja nije ocijenjeno, zbog nedostupnosti podataka (Irak, Libija, Lihenštajn, Somalija, Sirija i Jemen).

Izjavu načelnika u Direktoratu za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta Ivana Radulovića, na temu nove publikacije Heritidž fondacije možete pogledati ovdje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније