Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 02. 2018. 11:48 >> 11:21
7

SIMOVIĆ PORUČIO

Mladi da budu sopstveni poslodavci

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da su Agrobudžetom za ovu godinu svim mladim ljudima, koji žele da se bave poljoprivredom, željeli da pošalju poruku da se okrenu svojim domaćinstvima, uzmu sudbinu u svoje ruke i budu sopstveni poslodavci.

 


Simović je u emisiji Agrosaznanje, emitovanoj na TVCG, podsjetio da ovogodišnji Agrobudžet iznosi blizu 40 miliona. On je saopšio da je ovogodišnji Agrobudžet, u odnosu na prethodnu godinu, porastao za 26,8 odsto, odnosno za 8,5 miliona eura.

Agrobudžet za 2018. godinu, kako je rekao, imao pet ključnih poruka.

"Finansijki je izdašniji. On je sadržajniji, jer imamo veći broj pojedinačnih mjera, budžet je obuhvatniji, odnosno pravedniji. Budžet je novi evropski iskorak u približavanju naše, poljoprivrednoj politici EU, i zadržali smo princip zajedništva, odnosno partnerstva", rekao je Simović.

Ministar je kazao da se povećanje bilježi u sva tri izvora Agrobudžeta.

"Nacionalni budžet doprinosi rastu sa dva miliona eura, iz evropskih fondova imamo povećane od pet miliona erua, što je dobar znak na evropskom putu Crne Gore, a treći razlog povećanja bilježimo rastom na račun veoma povoljnih kreditnih aranžmana", rekao je Simović.

Govoreći o zaštiti potrošača, Simović je podsjetio da je od 7. juna do prije neki dan sa naših graničnih prelaza vraćeno 107 pošiljki raznorazne hrane u iznosu od oko 1.000 tona.

"Zaštitili smo potrošače od ogromnog broja pošiljki koje nijesu odgovarale standardima", rekao je Simović.

On je rekao da će nastaviti da se isplaćuju naknade za staračka domaćinstva.

Poseban kvalitet ovogodišnjeg Agrobudžeta je unapređenje podrške mladim poljoprivrednicima. Kroz mjeru podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika, kreiranu prošle godine, bespovratnu podršku u iznosu od 10.000 eura dobilo je 45 mladih poljoprivrednika. Ove godine mladi poljoprivrednici imaće više mogućnosti.

„Zadovoljni smo rezultatima koje smo tim projektom postigli prošle godine. Dobili smo 45 porodičnih firmi, savremenih agrobiznisa koje vode mladi ljudi. Mislim da ćemo ove godine imati oko 50 novih“, kazao je Simović.

On je istakao da će podrška mladima ove godine biti proširena i na niz drugih mjera podrške, te da je podignuta i starosna granica za mlade poljoprivrednike, sa 30 na 35 godina. Osim granta za mlade koji su završili poljoprivrednu školu ili fakultet, za mlade je dodatno povećana podrška po hektaru, umjesto 50 odsto imaće 60 odsto bespovratne podrške investicijama kroz mjere ruralnog razvoja, a za investicije kroz IPARD, umjesto 60 odsto, imaće 65 odsto bespovratne podrške ili čak 70 odsto ako žive u planinskom području.

„Željeli smo da pošaljemo snažnu poruku mladima - okrenite se sebi, budite vlasnici biznisa na svom domaćinstvu, budite sebi poslodavac, Vlada je tu da vam pomogne“, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja obraćajući se mladima.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније