Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

07. 02. 2018. 18:41 >> 19:22
1

KOPAČ PORUČIO

Izgradnja drugog bloka TE neisplativa

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja ne bi bila isplativa, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), Janez Kopač i dodao bi bi se, ukoliko postoji ekonomska računica, taj projekat ipak mogao realizovati.

On je danas na sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kazao da sumnja da bi se investicija u novu termoelektranu na ugalj isplatila.

“U Crnoj Gori ne vidim neku ekonomsku računicu za drugi blok. Nema potrebe za nečim takvim i sumnjam da bi to bilo rentabilno. Ako se nađe investitor koji bi ušao u takvu investiciju, onda mora napraviti računicu da li se to isplati. Ako dokaže da ona postoji, onda neka se gradi”, rekao je Kopač.

Kopač je naveo da prvo treba ekološki sanirati postojeći blok TE. “Što se tiče prvog bloka ekološki ga treba sanirati i pošto je već amortizovan vjerovatno može opstati na tržištu tu negdje na ivici rentabilnosti”, smatra Kopač.

On je podsjetio da se Kosovo nedavno odlučilo za izgradnju nove termoelektrane sa računicom da će proizvodna cijena biti oko 80 eura za megavat sat (MWh). “Tržišna cijena je u srednjoj Evropi oko 40 EUR za MWh i nema nikave računice. Pošto oni to planiraju da izgrade sa državnom garancijom, nadam se da neće ići u taj projekat jer će zemlja bankrotirati”, poručio je Kopač.

On je kazao da je izvoz struje profitabilan ali iz jeftinijih elektrana, a to su danas samo hidroelektrane. “Termoelektrane nijesu jeftine, samo stare koje su već amortizovane još su jeftine, ali sve što je novo ili rekonstruisano to je skupo”, tvrdi Kopač.

On je danas članovima Odbora predstavio godišnji implementacioni izvještaj Sekretarijata EZ za prošlu godinu, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru.

Kada je u pitanju oblast električne energije, Kopač je rekao da će Crna Gora, kada se završi podvodni kabl s Italijom, “biti drugačije spojena”.

“To će sa sobom donijeti brzu potrebu da se crnogorsko tržište električne energije u nekom pogledu integriše sa nekim od susjednih. Samostalno niko ne može na dugi rok preživjeti u regiji, ni najveći”, smatra Kopač.

On je rekao da Crna Gora, iako ima skoro najvišu cijenu električne energije u regiji EZ, nema dodatnih igrača na tržištu. “Tu je neophodna dodatna analiza o koracima kako privući još konkurencije na maloprodajnom tržištu”, rekao je Kopač.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da je Crna Gora postala članica EZ 2006. godine.

“To praktično znači da je Crna Gora u oblasti energetike počela pregovore sa EU još 2006. godine. Poglavlje energetike je bilo značajno spremnije nego ostala zahvaljujući radu sa Sekretarijatom EZ i ispunjavanju obaveza”, rekla je Sekulić.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori, Sekulić je saopštila da je Crna Gora u periodu 2014. i 2015. godina ostvarila udio obvnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji 31,7 odsto. “Za 2016. i prošlu godinu, podaci će biti dostupni ove godine”, rekla je Sekulić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније