Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

05. 02. 2018. 14:21 >> 14:21

ISSP SAOPŠTIO

Realni rast BDP-a u ovoj godini tri odsto

Crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) bi u ovoj godini, prema projekcijama Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP), na bazi makroekonomskog modela trebalo da ostvari realni rast od tri odsto.


"Nešto niža stopa rasta BDP-a u ovoj u odnosu na prošlu godinu će biti posljedica nešto nižeg doprinosa državne potrošnje, koja će ostvariti negativnu stopu, ali i potrošnje stanovništva, koja će rasti, ali po nešto nižoj stopi u odnosu na prošlu godinu", navodi se u saopštenju ISSP-a.

Iz ISSP-a su kazali da će nešto niža stopa rasta potrošnje stanovništva biti posljedica manjeg raspoloživog dohotka usljed povećanja poreza na dodatu vijednost (PDV), ali i projektovane inflacije koja će biti na nešto većem nivou u odnosu na prošlu godinu.

"Kao i tokom prošle godine, rast će u najvećoj mjeri biti podstaknut investicionom potrošnjom, koja će u ovoj godini rasti po stopi od sedam odsto, uprkos činjenici da je u prošloj godini ostvaren veoma visok rast investicija”, navodi se u saopštenju.

Investiciona potrošnja će se, kako su dodali iz ISSP-a, i dalje bazirati na nastavku izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare.

"Pored investicija u autoput, očekuje se da će se nastaviti strana ulaganja u turističku infrastrukturu, imajući u vidu činjenicu da je sektor turizma onaj koji je i do sad značajno doprinosio BDP-u”, objasnili su iz ISSP-a.

Pored bruto investicija, značajan doprinos rastu BDP-a u ovoj godini daće i spoljna trgovina.

Kad su u pitanju spoljnotrgovinski odnosi, iz ISSP-a su saopštili da će planirana dinamika izgradnje autoputa uticati na nešto veću stopu uvoza u ovoj godini, što će se odraziti na veći ukupan uvoz robe i usluga.

"Pored uvoza iniciranog investicijama taj rast će biti posljedica i visokog uvoza hrane, nafte i transportnih uređaja. Crnogorska ekonomija je, nakon duže vremena, ostvarila pozitivnu stopu rasta kad je u pitanju izvoz roba, a očekuje se da će se takva pozitivna kretanja nastaviti i u ovoj godini”, rekli su iz ISSP-a.

Uz snažan sektor turizma i izvoz usluga, rast ukupnog izvoza je projektovan na deset odsto u ovoj godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније