Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 07. 2013. 11:09 >> 11:09

PROMET SKORO 11 MILIONA

Više se trgovalo na berzi

Ukupan promet na Montenegroberzi u prvoj polovini godine iznosio je oko 10,9 miliona eura, što je 9,45 odsto više nego u istom periodu prošle.

“Prosječan mjesečni promet u periodu od januara do kraja juna iznosio je 94 hiljade eura, a najveći promet u iznosu od 3,9 miliona eura, zabilježen je u aprilu”, navodi se u polugodišnjem Biltenu Montenegroberze.

U prvoj polovini ove godine, kako se dodaje, sklopljeno je 3,3 hiljade poslova, a najviše njih, po 677, odrađeno je u martu i aprilu.

Prosječan mjesečni broj poslova iznosio je 29. Članovi berze u prvoj polovini godine nijesu prijavili nijedan blok posao.

Kompanijski indeks, MONEX20, zabilježio je neznatan pad i krajem juna našao se na nivou od 9.847,43 poena. Maksimalnu vrijednost u prvoj polovini ove godine, od 10.247,75 bodova, dostigao je 16. januara.

Fondovski indeks MONEXPIF je prvu polovinu godine zaključio na 2.577,42 poena, što predstavlja pad od 25,12 odsto u odnosu na početak godine. Maksimalnu vrijednost od 3.432,40 bodova, dostigao je 28. januara.

Trgovinom akcijama 74 kompanije, ne uključujući dionice fondova i obveznice, ostvareno je oko 9,5 miliona eura prometa ili 86 odsto ukupnog i sklopljeno oko dvije hiljade poslova.

“Prosječan mjesečni promet akcijama kompanija iznosio je oko 81 hiljadu eura, a prosječan mjesečni broj poslova je bio 17”, kazali su iz Montenegroberze.

Oko osam miliona eura ili 85 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je trgovinom dionicama Crnogorskog Telekoma, Prve banke, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, Jugopetrola.

“Najveći rast cijene u prvoj polovini godine, od 400 odsto, zabilježile su akcije Autoboke Kotor. Akcije emitenta Monte Adria broker diler zabilježile su pad cijene od 98,27 odsto, pa je prosječna cijena za prvih šest mjeseci ove godine iznosila 17,48 eura”, navodi se u Biltenu.

Za prvih šest mjeseci najintenzivnija je bila trgovina akcijama Monete i Trenda, kojima je sklopljeno 70 odsto poslova i ostvareno 90 odsto ukupnog prometa akcijama fondova.

Najveću tržišnu kapitalizaciju na kraju juna, u iznosu od 9,8 miliona eura, dostigao je fond Trend.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija, na kraju polugodišnjeg perioda, iznosila je 2,79 milijardi eura.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније