Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

02. 02. 2018. 08:01   >>  08:06

CENTRALNA BANKA

Zamijenjeno pola miliona eura oštećenih novčanica

Crnogorski građani i kompanije tokom prošle godine su u Centralnoj banci (CBCG) zamijenili oštećene novčanice eura ukupno vrijedne pola miliona, rečeno je Dnevnim novinama u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

 

Na šalteru CBCG oštećeni novac je zamijenilo oko 1.000 građana, a najčešće zamjenjivane novčanice bile su u apoenima od 50 i 100 eura.

“U prošloj godini pravnim i fizičkim licima zamijenjeno je 4.000 komada novčanica različitih apoena”, precizirali su u CBCG.

Pod oštećenim novčanicama podrazumijevaju se one koje su pocijepane, umrljane ili obojene prilikom pranja garderobe. Njihovu zamjenu CBCG vrši besplatno, a potom ih povlači iz opticaja i mijenja ih u korespondentskoj banci u inostranstvu.

Ovaj postupak definisan je Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

“Oštećene euro novčanice koje su nepodobne za dalju upotrebu mijenjaju se bez nadoknade, pod uslovom da se radi o autentičnom novcu, ako su iscijepane u više djelova da postoji svaki dio ili da se u jednom komadu nalazi više od 50 odsto novčanice”, naveli su u CBCG.

Kada je riječ o proceduri zamjene novčanica, u vrhovnoj monetarnoj instituciji ukazuju da je, prije svega, neophodno provjeriti identitet podnosioca zahtjeva. Ako postoji opravdana sumnja da novčanica potiče iz krivičnog djela ili da je namjerno oštećena, onda je donosilac dužan dati pisano objašnjenje o uzrocima oštećenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније