Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

01. 02. 2018. 16:34 >> 16:01

STAVLJENI POTPISI

Ugovor za idejno rješenje HE "Komarnica"

Elektorprivreda Crne Gore potpisala je sa grupom ponuđača - Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi a.d. i Energoprojekt Hidroinženjering a.d - ugovor o izradi Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti i Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu za hidroelektranu “Komarnica”.

Ugovor je vrijedan preko 1,6 miliona eura, a rok za izradu Idejnog projekta sa pratećom dokumentacijom je 15 mjeseci.

Kako je saopšteno iz EPCG izrada Idejnog projekta realizovaće se u dvije faze.

“U prvoj fazi, koja podrazumijeva optimizacione analize i potrebne podloge za izradu Idejnog projekta, a čiji je rok izrade 6 do 8 mjeseci, trebalo bi da se riješe pitanja brane, odrede radne performanse i ekonomski pokazatelji hidroektrane i pratećih objekata, akumulacije, kao i da se sagleda uticaj objekta/objekata na okruženje. U toku druge faze, koja podrazumijeva izradu Idejnog projekta, Studije opravdanosti i Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, završava se proces izbora optimalne varijante hidroelektrane i donosi definitivna i jednoznačna odluka kako o samoj hidroelektrani, tako i o svim pratećim objektima”, navodi se u saopštenju.

Studijom opravdanosti biće utvrđena isplativost izgradnje HE Komarnica a elaborat o procjeni uticaja na životnu će sagladati sve potencijalne uticaje na životnu sredinu i predvidjeti mjere smanjenja uticaja u skladu sa kojima će biti izgrađena HE “Komarnica” kao i monitoring uticaja na životnu sredinu.

Preciznija cijena izgradnje kao i tehničke karakteristike HE “Komarnica” sa pratećim objektima, biće predstavljeni po završetku i usvajanju Idejnog projekta i Studije opravdanosti. Time će biti definisane finalne pretpostavke o mogućnostima gradnje HE “Komarnica”.

Tokom februara očekuje se potpisivanje ugovora od 6,3 miliona eura sa KFW Bankom za rekonstrukciju HE “Piva” čime, sa ovim ugovorom, EPCG zvanično i počinje planirani petogodišnji izvenvesticiono-razvojni ciklus vrijedan 172 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније