Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina biznis ]

31. 01. 2018. 18:51   >>  18:18

AKCIONARI EPCG

Usvojena odluka o prodaji uglja

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) danas su na vanrednoj sjednici Skupštine sa 99,96 odsto glasova usvojili ugovor o prodaji uglja između te kompanije i Rudnika uglja.

Riječ je o petogodišnjem ugovoru koji će se primjenjivati od 1. aprila ove do kraja 2022. godine i koji bi, prema ocjeni nadležnih iz EPCG, toj kompaniji donio godišnju uštedu od oko milion eura, odnosno pet miliona eura do kraja njegoovg važenja.

Direktor Direkcije za pravne poslove EPCG Željko Ćorić, saopštio je da je taj ugovor neophodan kako bi se obezbijedilo nesmetano snabdijevanje električnom energijom, što je i javni interes.

Prema njegovim riječima, važeči ugovor ističe 31. marta, a usaglašavan je na najbolji mogući način tokom nekoliko mjeseci pregovaranja.

"Radi se o ugovoru koji je u najvećem dijelu isti kao do sada važeći, a sačinjen je u saglasnosti sa zahtjevom međunarodnih bankarskih institucija", rekao je Ćorić i naveo da je taj dokument unaprijeđen značajno u interesu EPCG.

"Ugovor štiti EPCG uslijed planirane ekološke rekonstrukcije, jer se mora obezbijediti kontinuiran rad Rudnika uglja, kako bi bila i kontinuirana proizvodnja u Termoelektrani (TE) Pljevlja", kazao je Ćorić.

On je podsjetio da je dosadašnji ugovor bio na tri godine i da je cijena od 2010. godine do prošle bila 25,65 eura.

”Sada ovaj ugovor ima cijenu od 24 eura. EPCG cijenu vezuje za toplotu, za ono što je bitno za samu proizvodnju energije, a ne količinu, razmišljajući kakve oscilacije mogu biti na tržištu energije", rekao je Ćorić.

Manjinski akcionar Dejan Mijović, ocijenio je da se potpisivanjem tog petogodišnjeg ugovora šteti interesu akcionara i EPCG.

On je pitao zašto Vlada ne pošalje predstavnike da vidi da li Rudnik uglja obavlja rekultivaciju, i zašto ne pošalje inspektore da ispitaju stanje u kompanija koja, kako tvrdi, ima gubitke i velike obaveze.

"Treba li EPCG sve to da preuzme na sebe kada kupi akcije Rudnika uglja”, pitao je Mijović i ocijenio da se zaključivanjem sadašnjeg ugovora povećava cijena akcija italijanske kompanije A2A i biznismena Aca Đukanovića.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, rekao je da je ugovor predložen vođen isključivo interesima te energetske kompanije, polazeći od činjenice da se njime obezbjeđuje kontinuitet poslovanja TE Pljevlja.

Prema riječima Noveljića, riječ je o najpovoljnijim uslovima za EPCG u posljednjem periodu. On je kazao da je postignut kompromis za obje kompanije i u interesu energetskog sektora.

Noveljić tvrdi da ni na koji način taj ugovor ne može povećati procijenjenu cijenu akcija Rudnika uglja.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, podsjetio je na opravdanost tog ugovora, proisteklog nakon sagledavanja značaja dva sistema za Crnu Goru i njen energetski bilans.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније