Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina biznis ]

31. 01. 2018. 17:23   >>  16:51

MIDAS2

SB odobrila zajam od 30 miliona eura

Svjetska banka (SB) odobrila je danas Crnoj Gori zajam od 30 miliona eura za drugi projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2).

„Cilj projekta je da se unaprijedi konkurentnost poljoprivrede i ribarstva kroz unaprijeđeno pružanje pomoći od države, a u cilju usklađivanja sa zahtjevima procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU)“, saopšteno je iz SB.

Projekat će, kako se navodi, kroz program grantova povećati ekonomsku aktivnost u ruralni oblastima, otvoriti radna mjesta i dopuniti privatne investicije kroz doprinos koji daju korisnici.

„Projekat će takođe pružiti prijeko potrebnu podršku sektoru ribarstva i pomoći crnogorskim proizvođačima da učestvuju na evropskom tržištu i da imaju koristi od pristupa većoj potražanji za njihove proizvode“, dodaje se u saopštenju.

Šef kancelarije SB za Crnu Goru, Emanuel Salinas, kazao je da će projekat pomoći otvaranju radnih mjesta i omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede svoje životne standarde kroz obezbjeđenje javnih dobara i podrške privatnim investicijama.

Prvobitni MIDAS projekat, koji je počeo 2009. godine, postigao je značajne rezultate.

„Najuspješniji element MIDAS-a je bilo pružanje grantova koji su bili modelirani na osnovu šeme predpristupne finansijske podrške EU koja se zove IPARD, a koji su bili namijenjeni poljoprivrednim proizvođačima odnosno farmerima kroz javne institucije Crne Gore“, objasnili su iz SB.

Iz SB su saopštili da je oko 660 farmera dobilo grantove koji su slični IPARD-u kako bi unaprijedili svoju poljoprivrednu proizvodnju.

„MIDAS je takođe pomogao kod jačanja institucija za pružanje podrške i usluga u oblastima bezbjednosti hrane, zdravlja životinja i ruralnog razvoja. Oba MIDAS projekta predstavljaju primjer izvrsne saradnje između crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, EU i SB“, navodi se u saopštenju.

Portfelj aktivnih projekata SB u Crnoj Gori sada sadrži šest programa, sa ukupnim iznosom od 170 miliona USD.

„Oblasti u kojima se pruža podrška su upravljanje u javnom sektoru, životna sredina, poljoprivreda, obrazovanje i energetska efikasnost“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније