Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

31. 01. 2018. 15:30 >> 10:26

FORUM U TRSTU

Projektima do čvršće saradnje

Regionalni projekti trebalo bi da doprinesu čvršćem povezivanju poslovnih zajednica, smanjenju barijera na tržištu, unapređivanju regionalnog ekonomskog prostora podsticajnijeg za privređivanje kompanija sa Zapadnog Balkana i povećanju ulaganja.

To su ocijenili učesnici Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, koji je održan u Trstu. Na forumu je učestvovao i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

“Zalaganje za liberalizaciju kretanja roba, usluga, ljudi i kapitala i unapređenje regulatornog i investicionog okvira trebalo bi da budu u fokusu djelovanja KIF-a, saglasni su članovi njegovog Upravnog odbora. Važno pitanje je i razvoj i povećanje konkurentnosti, posebno malih i srednjih preduzeća, zbog čega će dio najavljenog GIZ projekta biti na to usmjeren”, saopšteno je iz PKCG.

Zajednički proizvod KIF-a, Regionalna on line investiciona platforma, koja je namijenjena potencijalnim investitorima, biće predstavljen narednog mjeseca u Londonu, na Investicionom forumu posvećenom Zapadnom Balkanu, koji organizuje EBRD.

Platforma je kreirana tako da će na jednom mjestu obezbijediti sve informacije o važećim zakonima i drugim propisima, finansijskim i ostalim podsticajima za ulaganja, kapacitetima tržišta, dobavljačima na koje mogu da računaju kompanije koje se odluče za poslovanje u regionu.

“Zastupanjem interesa poslovne zajednice u dijalogu sa vladama regiona, što je jedan od važnih zadataka KIF-a, insistiraće se na otklanjanju prepreka, pojednostavljivanju administrativnih procedura, usaglašavanju propisa, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, sinhronizovanju rada carina i inspekcija”, navodi se u saopštenju.

To će kompanijama omogućiti da prošire svoje male nacionalne prostore za poslovanje na veće - zajedničko, regionalno tržište, da rade brže, efikasnije i što bolje se pripreme za izlazak na jedinstveno tržište EU, zaključeno je na sastanku.


“Niko od nas nema dileme da je budućnost Balkana vezana za Evropsku uniju i usvajanje i dostizanje njenih vrijednosti i standarda. To je i razlog da ovako organizovani treba da radimo u tom smjeru. Naše poslovne zajednice s pravom očekuju da budemo njihov kvalitetan servis, koji će im pomoći da podignu nivo svoje konkurentnosti i postanu spremne za jedinstveno tržište, rekao je predsjednik Komore Golubović.

Prema njegovim riječima, ne treba da se zaboravi koliko su komore ovih prostora učinile na obnavljanju pokidanih ekonomskih veza, kada su idući ispred politike bile promoter saradnje i povezivanja privrede u vremenima koja nijesu bila ni malo jednostavna.

“Ovo znam, budući da sam kao privrednik osjetio benefite tih napora i aktivnosti. U današnjici vidim isti zadatak komora samo u značajno boljim političkim i bezbjedonosnim uslovima”, ocijenio je on.

Sastanak je bio prilika da, pored ostalog, predsjednik Golubović predstavi i nedavno usvojeni Zakon o Privrednoj komori Crne Gore.

Kako regionalno tržište učiniti efikasnijim za poslovanje i investiranje, bila je tema razgovora predstavnika komora i nacionalnih koordinatora za sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za regionalno ekonomsko područje, Sekretarijata Regionalnog savjeta za saradnju i CEFTA sekretarijata.

Boravak u Trstu bio je prilika da se predsjednik Golubović sretne i sa predsjednikom Privredne komore Friuli Venezia Giulia Antoniom Paolinijem.

Predsjednici su na sastanku razmijenili informacije o stanju ekonomija Crne Gore i Italije, te privrednim prilikama regije Friuli Venezia Giulia. Podsjetimo, privredne komore Crne Gore i Trsta sa Pomorsko-tehnološkim klasterom Regije Friuli Venezia Giulia realizovale su projektat „Saradnja Crne Gore i Italije na osnivanju pomorskog klastera (MaCCIM)”.

Cilj je bilo uspostavljanje stalnog dijaloga i intenzivne saradnje na prenosu znanja i dobre prakse udruživanja preduzeća u pomorskoj industriji, naročito u nautičkom i jahting sektru.

Predsjednici komora Crne Gore i Regije Friuli Venezia Giulia su se saglasili da postoji prostor za saradnju, koji se može kvalitetno iskoristiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније