Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 07. 2013. 10:59   >>  12:14 2

RAE I EPCG

Nove cijene struje biće definisane do utorka

Cijene električne energije u Crnoj Gori biće definisane do utorka, do kada Odbor Regulatorne agencija za energetiku RAE treba da pregleda i odobri tabele sa korekcijama koje mu je dostavila Elektroprivreda EPCG.

 

 

RAE je prethodno dostavila EPCG odluku o korekcijma dozvoljenih prihoda energetskih subjekata, na osnovu koje je Javni snabdjevač dužan da sačini predlog tabela sa cijenama i vrati ih regulatoru na verifikaciju i usvajanje.

Prema informacijama agencije Mina-business, struja za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima poskupiće 1. avgusta do tri odsto.

Struja je, prema ranijim procjenama RAE na osnovu trogodišnjeg regulatornog perioda, 1. avgusta trebalo da poskupi 6,17 odsto.

RAE je nedavno održala javnu raspravu za energetske subjekte, na kojoj su se razmatrali regulatorno dozvoljeni prihodi za prethodnu godinu i dostavljale sugestije i primjedbe, od čijeg usvajanja zavisi korekcija prethodno određenog procenta poskupljenja struje.

Regulator je u julu prošle godine donio odluku kojom su utvrđeni prihodi EPCG, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu CGES i Crnogorskom operatoru tržišta električne energije COTEE za naredne tri godine, odnosno od 1. avgusta prošle do 1. avgusta 2015. godine.

Sa utvrđenim prihodima regulisanih kompanija utvrđene su i tarife za isti period koje se mogu mijenjati u zavisnosti od obima prihvaćenih korekcija u korist energetskih subjekata ili kupaca električne energije.

RAE je korigovala samo one troškove na koje energetski subjekti ne mogu da utiču ili na koje mogu djelimično da utiču, kao što su cijena i količina uvezene električne energije, realizacija investicija u odnosu na planirane, takse i određeni porezi.

RAE je krajem 2011. godine usvojila nove metodologije, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine. Tada je saopšteno da će cijene struje rasti zbog približavanja evropskom tržištu.

Struja je sredinom prošle godine poskupila 5,86 odsto i te cijene važiće do kraja mjeseca. Za treću regulatornu godinu, odnosno od 1. avgusta naredne do 31. jula 2015. godine predviđen je rast cijena električne energije od 5,69 odsto.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније