Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

19. 01. 2018. 13:18 >> 12:48

SVJETSKA BANKA

Razmišljati o promjeni modela rasta

Svjetska banka (SB) vidi napredak Crne Gore na mnogim poljima ekonomije, ali je potrebno razmišljati o promjeni modela rasta kako bi se osnažili domaći kapaciteti privrede i unaprijedila njena konkurentnost, saopštili su njeni predstavnici.


Šef Kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Crnu Goru, Emanuel Salinas, danas je na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG), Radojem Žugićem, kazao da bi inoviranje modela rasta doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta i unaprijeđenju životnog standarda.

Iz CBCG je saopšteno da je Salinas pohvalio aktivnosti vrhovne monetarne institucije, koje su doprinijele unaprijeđenju efikasnosti bankarskog sektora i očuvanju finansijske stabilnosti.

"Napredak u dijelu finansijskog sistema je iznad očekivanog“, rekao je Salinas.

On je dodao da je SB spremna da Crnoj Gori pruži podršku u tom pravcu i najavio intenzivnije prisustvo i djelovanje te finansijske institucije u državi u narednom periodu.

Žugić je saopštio da je bankarski sistem u prošloj godini unaprijeđen, što potvrđuje činjenica da su svi parametri poslovanja banaka bilježili rast.

Iz CBCG su kazali da je učešće nekvalitetnih u ukupnim kreditima smanjeno, kao i nivoi kamatnih stopa.

Sniženju nivoa nekvalitetnih kredita na istorijski minimum značajno je doprinijela implementacija izmjena i dopuna Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju.

Žugić je saopštio da će CBCG razmotriti mogućnost produženja važenja tog zakona, koje je trenutno oročeno do maja, ukoliko se za tim ukaže potreba. 

„Uz nastavak jačanja supervizijske funkcije i intenzivan rad na daljem unaprijeđenju regulatornog okvira, CBCG će se, u ovoj godini, fokusirati na dalje jačanje kreditne aktivnosti banaka u funkciji dinamiziranja ekonomskog rasta“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније