Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

16. 01. 2018. 17:43 >> 17:10

ŽUGIĆ SA AMBASADORIMA EU

Unapređenjem regulative do zdravijeg sistema

Unapređenje regulatornog okvira doprinijeće očuvanju zdravlja bankarskog sistema, ali i efikasnijem sprovođenju fiskalne konsolidacije, ocijenio je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG), Radoje Žugić.

On je danas, na poziv šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aiva Orava, učestvovao na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je prezentovao ambasadorima najznačajnije makroekonomske podatke i upoznao ih sa stanjem u bankarskom sektoru.

„U prošloj godini, bankarski sektor su karakterisali pozitivni trendovi, pa je poslovanje banaka obilježio rast svih ključnih bilansnih pozicija - aktive, kredita i potraživanja, depozita i kapital“, istakao je Žugić.

Sa druge strane, kako je naveo, proteklu godinu karakterisao je dalji pad učešća loših u ukupnim kreditima (NPL) i kamatnih stopa.

Žugić je zaključio da visok nivo likvidnosti i solventnosti bankarskog sektora, uz navedene tendencije, doprinose njegovom nesmetanom funkcionisanju, a time i očuvanju i jačanju finansijske stabilnosti.

On je upoznao ambasadore i sa intenzivnim aktivnostima koje CBCG provodi u pravcu snaženja regulatornog okvira, čiji je cilj usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa direktivama EU, uvođenje najbolje bankarske prakse i snaženje supervizorske funkcije.

„Unapređenje regulatornog okvira doprinijeće očuvanju zdravlja bankarskog sistema, ali i efikasnijem sprovođenju fiskalne konsolidacije, koju CBCG podržava i ocijenjuje neophodnom“, istakao je Žugić.

Kako su kazali iz CBCG, u drugom dijelu sastanka uslijedila su pitanja ambasadora i diskusija na teme koje su bile obuhvaćene guvernerovim izlaganjem.

„Ambasador Orav zahvalio se guverneru na održanoj prezentaciji i istakao da će Delegacija EU u Crnoj Gori nastaviti da prati rad i pruža podršku CBCG“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније