Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

13. 01. 2018. 08:36 >> 08:03

ZADOVOLJNI POSLOVANJEM

Pretovar u Luci Bar 45 odsto veći

Luka Bar je prošle godine imala 45 odsto veći pretovar u odnosu na 2016, saopštio je izvršni direktor Zarija Franović i dodao da kapaciteti nijesu bili dovoljno iskorišćeni do njegovog dolaska na čelo firme u avgustu.

On je kazao da je iza kompanije finansijski uspješna godina.

“Ostvareni obim pretovara je veći od 1,7 miliona tona, što je povećanje za 524 hiljade tona, ili 45 odsto. Na bazi ugovorenih poslova i stalnih komunikacija sa poslovnim partnerima očekuje se rastući trend poslovanja i u ovoj godini”, kazao je Franović Pobjedi.

U ukupnom pretovaru dominiraju rasuti tereti sa učešćem od 79,5 odsto, zatim tečni sa 16 odsto i ro-ro tereti sa 20,5 odsto.

“Očekujem da ćemo nakon sumiranja rezultata za prošlu godinu imati znatno bolju finansijsku sliku nego 2016, uprkos tome što od 1. maja nemamo više prihod od upotrebe obale, shodno Zakonu o lukama”, poručio je Franović.

Kao ilustrativan podatak o uspješnosti poslovanja Franović je naveo da je stepen naplate 75 odsto, a da je 1. avgusta prošle godine bio 41,3 procenta.

“Definisana su dva osnovna cilja poslovne politike i to povećanje iskorišćenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta. Iz toga je jasno da nijesam zadovoljan stanjem koje sam zatekao u Luci Bar. Pokrenuo sam set aktivnosti primarno usmjerenih na povećanje stepena iskorišćenosti lučkih kapaciteta”, objasnio je Franović.

Prema njegovim riječima, aktuelni menadžment je u prethodnih pet mjeseci uradio sve što je potrebno da u punoj funkciji budu svi lučki kapaciteti, a radili su i na tome da ih prezentiraju i ponude saradnju svim potencijalnim poslovnim partnerima u državi i regionu.

“Održali smo niz investicionih foruma i prezentacija i svakodnevno smo u komunikaciji i pregovorima sa sadašnjim i budućim poslovnim partnerima. Sa zadovoljstvom mogu reći da su naši napori urodili plodom i da smo otvorili nove poslove”, saopštio je Franović.

Novih tržišta ima na području Srbije, Kosova i Makedonije.

Najveći korisnici usluga Luke Bar su kompanije Uniprom, Uniprom metali, Grimaldi, Cemex, Jugopetrol, MSK Kikinda.

“Složeni lučki sistem funkcioniše kako treba jer imamo odličnu saradnju i sa agentima i špediterima”, kazao je Franović.

Ogovarajući na pitanje zašto Luka Bar ne može da radi za tržišta Albanije i Bosne i Hercegovine (BiH), Franović je kazao da su sve države regiona njeno gravitaciono područje, ali se u tim zemljama suočava sa jakom konkurencijom luka Ploče i Drač.

“Luka Bar kvalitetom i cijenama ne zaostaje za ovim lukama, ali je značajnije prisustvo na tim tržištima ograničeno saobraćajnom infrastrukturom, što otežava i poskupljuje transport”, zaključio je Franović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније