Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

07. 01. 2018. 20:19   >>  21:55 1

BOŽIĆNE RASPRAVE

"Potreban stvaralački, a ne politički duh"

Na Univerzitetu Donja Gorica, održane su 26. Božićne rasprave. Ovog puta tema je bila stvaralaštvo, preduzetništvo, razvoj. Gosti su ukazali na značaj stvaralaštva, i kreativnosti te ekonomskog ambijenta u kontekstu nestabilnosti regiona.

Utemeljivač Božićnih rasprava, profesor Veselin Vukotić je kazao, da je pitanje da li imamo snage da se oslobodimo vulgarnog političkog duha današnjice i da razvijamo duh stvaralaštva. Upravo to, a ne nacionalno orjentisani i politički duh može oblikovati naš identitet u okviru globalne mreže u kojoj živimo.

„Izvor i nosioci identiteta nisu ni nacije, ni teritorije, ni vojska, ni zastave, to su ljudi stvaraoci, i preduzetni ljudi, to su lekcije iz istorije, a sve više i iz budućnosti“, kazao je Vukotić.

U okviru Evropske unije, svoje teiritorijalne probleme, članice zamjenjuju jedinstvenim tržištem koje kao takvo, zapravo minimizuje značaj i ulogu teritorijalnih jedinica, kazao je Vladimir Gligorov iz bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije.

„Čak i u slučajevima kada recimo imate otcjepljenje kao u Kataloniji, vi nemate teritorijalni problem, vi imate fiskalni problem, vi možda imate, monetarni problem, trgovački problem, ali vi nemate teritorijalni problme, jer i Katalonija misli da ostane u EU“, kazao je Gligorov.

Gligorov je kazao da je problem i u tome, što je na Balkanu proces izgradnje država bio mnogo važniji od preduzetništva. Vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan, je kazao da od sticanja nezavisnosti 2006. godine, imamo stabilno tržIšte.

„Tržište gdje svaki privrednik sa vizijom može da kreira svoju budućnost uvodi standarde i da se nesmetano razvija“, kazao je Bokan.

Preduzetnički pogled na svijet temelj je na kojem počivaju Božićne rasprave, ali kako je poručio njihov domaćin, Veselin Vukotić, i ukupna budućnost naše države.

Ivan Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније