Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Kristina Pavićević, TVCG

07. 01. 2018. 16:35 >> 16:11
1

PODACI USSCG

Na crno radi 40.000 zaposlenih

Nacrtom Zakona o radu stvorene su pretpostavke za efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, a naredne godine biće godine aktivne borbe protiv neformalnog zapošljavanja, tvrdi ministar rada Kemal Purišić. U Uniji slobodnih sindikata kažu da novi zakon omogućava bolje mehenizme za naplatu poreza i doprinosa i da to zavisi od odlučnosti države, inspekcija i Poreske uprave.

Novi Zakon o radu kao i Zakon o inspekcijskom nadzoru omogućiće  efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, tvrdi resorni ministar.

"Ako se inspekcijskom kontrolom zatekne radnik u preduzeću, koji nema ugovor o radu u roku od tri dana postoji obaveza poslodavca da ga prevede u stalni radni odnos", kaže ministar Keman Purišić.

Ukoliko sistematizacija radnih mjesta ne mogućava poslodavcu da zadrži radnika, obavezan je da onima koji su tehnološki višak isplati otpremninu.

"Donijet je niz instituta za suzbijanje sive ekonomije, produženo je trajanje ugovora na određeno sa dvije na tri godine", navodi Purišić.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da 40.000 građana radi u neformalnoj zoni i da poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose u budžet i socijalne fondove.

"Svako ko ne izmiruje poreske obaveze treba da trpi sankcije i tu nema milosti, ne možete biti biznismen, a ne plaćati poreze i dioprinose na tert radnika i građana, a poslije zatvoriti firmu i vi ste u plusu, a svi drugi u minusu", kaže generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Zakonom o radu predviđena je i novina u dijelu minimalne zarade, a trebalo bi da poboljsa fiskalnu disciplinu poslodavaca. Prema podacima iz 2014. oko 10 odsto zaposlenih je imalo umanjenu zaradu, a svaki treći je radio u sivoj zoni.

"Neće moći kao do sada da se isplaćuje minimalna zarada velikom broju radnika, a da se onaj drugi dio daje ispod žita", kazao je ministar Purišić.

Iako su poslodavci inicirali izmijenu instituta "minulog rada" sačuvano je rješenje iz postojećeg zakona, kažu u USSCG.

Ministar kaže da Zakon o radu predstavlja iskorak u odnosu na prethodno rješenje budući da su implamentirane direktive EU i konvencije MOR-a i da očekuje da se novin predlozima neće remetiti visoki stepen usaglašenosti zakona.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније