Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

06. 01. 2018. 15:37   >>  15:07 1

PKCG O POLJOPRIVEDI

Povećati proizvodnju i jačati konkurentnost

Podizanje obima poljoprivredne proizvodnje, jačanje njene konkuretnosti i stvaranje podsticaja za revitalizaciju sela, po ugledu na najrazvijenije zemlje svijeta, trebalo bi da bude glavni pravac aktivnosti, srednjoročno i dugoročno, u toj grani privrede, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su kazali da loša seoska infrastruktura, karakteristična za mnoga područja naročito na sjeveru i nedovoljna izdvajanja za njihov razvoj, negativno utiču na ekonomski i socijalni status žitelja i doprinose depopulaciji sela.

“Ublažavanje i zaustavljanje negativnih trendova moguće je jedino uz snažnu podršku države, kroz veća izdvajanja za razvoj poljoprivrede, koja bi omogućila obezbijeđenje većih prihoda i povećanje zaposlenosti, a istovremeno uticalo i na revitalizaciju sela i smanjenje migracije stanovništva”, kazali su agenciji Mina-business predstavnici PKCG.

Oni su podsjetili da je u toku prošle godine, na ime podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede, kroz Agrobudžet plasirano 31,54 miliona EUR, što predstavlja povećanje od oko 40 odsto u odnosu na 2016.

„To jasno pokazuje opredijeljenost države da podstakne dalje jačanje poljoprivrede kao strateške grane razvoja, što će imati dugoročno pozitivne efekte na povećanje proizvodnje hrane, smanjenje deficita, zadržavanje ljudi na selu kroz stvaranje boljih uslova u ruralnim područjima o i na razvoj turizma, prerađivačke industrije i drugih privrednih grana“, dodali su iz PKCG.

Oko 49.000 gazdinstava

Iz PKCG su ocijenili da izdvajanje sredstava iz budžeta za podsticajne mjere u poljoprivredi ne predstavlja trošak već investiciju koja će, uz korišćenje sredstava Evropkse unije (EU), obezbijediti značajna sredstva za razvoj te strateške djelatnosti.

“Poljoprivredom se bavi oko 49 hiljada gazdinstava u Crnoj Gori, što ukazuje na važnost tog sektora za ukupan razvoj”, rekli su iz PKCG.

Uz sredstva Agrobudžeta, EU, kao i sopstvena ulaganja proizvođača, očekuje se da će u narednom četvorogodišnjem periodu u sektor proizvodnje hrane biti uloženo oko 250 miliona EUR, kako za proširenje, tako i za nove kapacitete i usaglašavanje sa vrlo zahtjevnim standardima EU za bezbjednost hrane.

“Ova ulaganja će rezultirati jačanjem konkurentnosti domaće proizvodnje, što je preduslov ulaska u veoma tešku utakmicu sa ostalim proizvođačima iz regiona i Evrope koji plasiraju svoje proizvode na crnogorsko tržište“, ocijenili su iz PKCG.

Iz PKCG su dodali da će povećanje sredstava, koja će se obezbijediti za poljoprivredu, imati uticaj na povećanje zaposlenosti u tom sektoru kao i na smanjenje deficita hrane.

Iz PKCG su saopštili da proces pridruživanja EU za proizvođače hrane donosi brojne izazove ali i šanse, pojačanu konkurenciju na tržištu ali i nove mogućnosti za korišćenje evropskih fondova za dostizanje odgovarajućih standarda u proizvodnji.

“Krajem prošle godine, za crnogorsku poljoprivredu odobrena su IPARD sredstva u iznosu od 39 miliona EUR, a uz nacionalnu kontribuciju i učešće korisnika sredstava biće po tom osnovu obezbijeđeno 85 miliona EUR ulaganja u narednom četvorogodišnjem periodu”, precizirali su iz PKCG.

Za korišćenje tih sredstava su, kako su kazali, neophodni dobri projekti što pretpostavlja edukaciju budućih korisnika.

“Uz ova sredstva lako se može napraviti ogroman pomak u proizvodnji i povećanje kapaciteta”, tvrde iz PKCG.

U PKCG smatra da je sve učesnike u lancu ishrane, od proizvođača do potrošača potrebno pripremiti na to šta ih sve očekuje na putu ka u EU i kako da taj put„pređu” na što lakši način.

“Sve to upućuje na potrebu da se u pretpristupnom periodu najveća pažnja posveti edukaciji proizvođača, radi upoznavanja sa principima nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja će biti osnov za njihov dalji prosperitet”, naveli su iz PKCG.

Nova ZPP, kako su objasnili, ide u prilog crnogorskim proizvođačima, jer posebno prepoznaje male poljoprivredne proizvođače odnosno male farme, koji će dobijati kvalitetniji oblik podrške kroz fiksni iznos subvencije nezavisno od veličine posjeda ili vrste proizvodnje.

“Prednost malih farmi je i u tome što u potpunosti neće morati da ispunjavaju standarde zaštite životne sredine i druge, koji važe za veće proizvođače”, rekli su iz PKCG.

PKCG, kroz projekat Dobro iz Crne Gore, od 2008. godine kontinuirano prati i analizira navike, ponašanje i preferencije potrošača prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje i procjenjuje nivo njihove spremnosti za kupovinu domaće hrane i pića.

„Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja uočljivo je da iz godine u godinu vidno raste procenat potrošača koji kupuju crnogorske marke. Istraživanje iz decembra 2016. godine govori i da oni najviše povjerenja poklanjaju proizvodima proizvođača koji su nosioci prava korišćenja kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore“, kazali su iz PKCG.

Iz PKCG su naveli da jedan od ključnih uzroka tako pozitivnog trenda predstavlja kvalitet koji, prema mišljenju ispitanika, ima potencijal i za međunarodna tržišta karakteristična po vrlo strogim kriterijumima.

"Proizvodnja hrane je suočena sa velikom konkurencijom stranih proizvoda i u svakom slučaju joj je potrebna pomoć za postizanje bolje konkretnosti i boljeg pozicioniranja na domaćem tržištu", saopštili su predstavnici PKCG.

Oni su dodali da sve države u okruženju rade na popularizaciji domaće proizvodnje kroz razne projekte sa krajnjim ciljem da se više troši „domaće“.

Iz PKCG su podsjetili da su prošle godine novi projekat „Kupujmo domaće – Dobro iz Crne Gore“ i da ove planiraju značajne aktivnosti po tom pitanju.

"Krajnji cilj jeste blagostanje, jer bi efekti tog projekta bili povećanje proizvodnje, zaposlenosti, poboljšanje kvalititeta, više sredstava za budžet", zaključili su iz PKCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније