Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

02. 01. 2018. 17:57   >>  17:23 1

"SOLARNI KATUNI"

Biće ugrađena 54 fotonaponska sistema

Kroz treću fazu "Solarnih katuna" biće ugrađena 54 fotonaponska sistema na katunima u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Taj resor i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja od 2011. godine realizuju projekat Solarni katuni, čiji je cilj da se što većem broju domaćinstava, koji borave na katunima, omoguće bolji uslovi života i rada zadovoljenjem osnovnih potreba za električnom energijom i stvore uslovi za povećavanje broja stočara na katunima.

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da je realizaciju treće fazu projekta Solarni katuni iz budžeta izdvojeno 55 hiljada eura.

Taj iznos, kako su objasnili, predstavlja 70 odsto ukupne vrijednosti projekta, dok je 30 odsto učešće korisnika.

Navodi se da je za realizaciju treće faze, a u skladu sa raspisanim Javnim pozivom za otvoreni postupak javne nabavke za nabavku i instalaciju fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori, angažovana firma BB Solar iz Podgorice.

Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je u okviru prve dvije faze projekta, koje su realizovane 2012. i 2013. godine, ugrađeno 189 fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori, za šta je iz budžeta izdvojeno više od 154,4 hiljade eura.

U Ministarstvu ekonomije očekuju da treća faza projekta bude završena prvoj polovini ove godine, nakon čega na crnogorskim katunima biti ugrađena 243 fotonaponska sistema.

"Za realizaciju tri faze projekta Solarni katuni iz budžeta je u proteklih sedam godina izdvojeno skoro 210 hiljada EUR", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Projekat Solarni katuni jedan od pionirskih u valorizacije značajnog solarnog potencijala u Crnoj Gori i primjer je uspješne međuresorske saradnje i koordinacije.

"Ugradnjom fotonaponskih solarnih sistema rješavaju se problemi snabdijevanja električnom energijom, što smanjuje potrebu za elektrifikacijom određenih područja, a energija dobijena na ovaj način je besplatna za korisnike objekata", kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Kako su rekli projektom se promovišu strateški principi promocije energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i osnovna načela regionalnog razvoja Crne Gore, sa posebnim fokusom na razvoj sjevernog regiona kroz primjenu nisko-karbonskih tehnologija i održivi razvoj poljoprivrede.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније