Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

29. 12. 2017. 08:04 >> 07:29

CEZAP OCIJENIO

Ulaganje u prvi blok jedino ispravno

Savjetnik za energetiku Centra za zaštitu potrošaca (CEZAP), Predrag Boljević, očekivao je da će Vlada ranije raskinuti ugovor sa Škodom Praha za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) i ocijenio da je ulaganje u prvi blok sada jedini ispravan potez.

"Kad već pet decenija nemamo značajnijih investicija u energetski sektor, kašnjenje u realizaciji novih kapaciteta u pljevaljskom basenu je nedopustivo i može nas koštati smanjenja ekonomskog rasta u bliskoj budućnosti", rekao je Boljević.

On je Pobjedi kazao da se nada da će Vlada nastaviti da traži način i partnera za drugi blok.

Saradnja sa Škodom Praha je prekinuta jer češka kompanija nije uspjela da ponudi prihvatljiv model finansiranja projekta.

Boljević je rekao da ga brine trenutni zastoj u izgradnji drugog bloka, ali da je zadovoljan najavama rekonstrukcije prvog.

"Investiranje u prvi blok je u ovoj situaciji jedini ispravan potez Vlade, kojim Crna Gora postaje regionalni lider u prilagođavanju novim ekološkim standardima", rekao je Boljević.

Prvi blok TE bi, kako je najavljeno, trebalo da do 2021. godine bude u potpunosti ekološki rekonstruisan, čime će mu se radni vijek produžiti za 20 godina. Rekonstrukcija će koštati 40 miliona EUR i finansirace je Elektroprivreda (EPCG).

"Sigurno je da ćemo i u procesu evropskih integracija nakon ovog poteza dobiti pohvalu, a nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine trebalo bi da pohvale ovu odluku
Vlade", poručio je Boljević.

On je rekao da se ni mnogo bogatije i ekonomski razvijenije zemlje nijesu spremne odreći fosilnih goriva.

Boljević je saopštio da je kvalitet života direktno povezan sa cijenom energenata, jer utiče na standard.

"Bitno je da imamo sopstvenu energiju čiju cijenu mi možemo kontrolisati", kazao je Boljević i dodao da se ne može imati dugoročno stabilan elektro-energetski sistem bez termoelektrane.

On očekuje da će se u narednom periodu paralelno sa TE raditi i na hidrocentralama na Morači.

"Na tržištu ima jeftinog novca za gradnju tih elektrana, jer su to sigurne investicije sa velikim i kratkim vremenom povrata", smatra Boljević.

Do kraja januara naredne godine EPCG planira da predloži Vladi alternativno rješenje za izgradnju drugog bloka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније