Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

23. 12. 2017. 15:30 >> 15:00

SEDMICA NA BERZI

Milionski promet i neznatne promjene indeksa

Milionski promet zahvaljujući prodaji državnih obveznica i akcija tivatskog preduzeća Hotels & Restaurants Primorje i neznatne promjene indeksa obilježili su ovu sedmicu na crnogorskom tržištu kapitala.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 0,8 odsto na 754,22 poena, dok je MONEX ojačao blago na 9.887,1 bod.

Na Montenegroberzi su u utorak prodate državne obveznice oznake GB16 za 2,1 milion eura. Prodato je 200 obveznica, a njihova cijena je povećana 4,97 odsto na 105,5 eura.

U srijedu se trgovalo akcijama preduzeća Hotels & Restaurants Primorje za 1,45 miliona eura. Tokom te transakcije cijena je povećana blizu 90 odsto na 5,1 eura po akciji.

Odbor direktora Montenegroberze je u ponedjeljak donio odluku o ukidanju cjenovnog ograničenja za akciju te tivatske kompanije na period od tri dana, počev od srijede. Ukinuto cjenovno ograničenje važilo je do petka.

Ukupan sedmični promet iznosio je 3,82 miliona eura i bio je 17,5 puta veći od prošle sedmice.

Gubili su Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Ulcinjska rivijera 20 odsto na 6,78 eura, Poslovno logistički centar Morača 15 odsto na 1,7, Crnogorski Telekom 7,2 odsto na 1,53, Institut "Simo Milošević" 5,4 odsto na 24,12, Budvanska rivijera 4,3 odsto na 5,72, Solana "Bajo Sekulić" 3,7 odsto na 1,3, Jugopetrol 3,6 odsto na 11,1 eura.

Pojeftinila je i akcija Željezničke infrastrukture 8,5 odsto na 1,4 centa, Luke Bar 8,3 odsto na 21 i Plantaža 6,9 odsto na 11,51 cent.

Najviše je porasla akcija Elektroprivrede 19,2 odsto na 3,1 eura.

Iz te elektroenergetske kompanije je ove sedmice saopšteno da je u akciji Podijelimo teret 5, koja je pokrenuta 1. novembra, do sada potpisano 8,18 hiljada sporazuma o izmirenju duga.

EPCG je 1. novembra peti put pokrenula akciju Podijelimo teret, kako bi kupcima iz kategorije domaćinstva, koja imaju dug po osnovu utrošene električne energije, omogućila da isti što jednostavnije otplate.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je i da Vlada planira da u narednom periodu angažuje finansijsku instituciju uz čiju pomoć i finansijske instrumente bi se na brži način obezbijedio izlazak italijanske kompanije A2A iz EPCG.

"Vlada trenutno razmatra koje su mogućnosti bržeg otkupa akcija A2A, što bi značilo njihov brži izlazak iz EPCG. Plan je angažovanje finansijske institucije uz čiju pomoć i finansijske instrumente bi na brži način mogli da vratimo akcije EPCG, a da za to ne čekamo sedam godina", kazala je Sekulić.

Kompanija A2A u julu aktvirala put opciju, što podrazumijeva povraćaj njenih akcija u EPCG državi Crnoj Gori. Put opcija definiše obavezu države da 41,7 odsto akcija A2A preuzme isplatom 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata.

Akcija Rudnika uglja je porasla 5,9 odsto na 4,5 eura.

Akcionari te pljevaljske kompanije trebalo bi da na vanrednoj Skupštini 22. januara razmatraju odluku o utvrđivaju smjernica za zaključenje dugoročnog ugovora o isporuci uglja sa EPCG za potrebe Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Dioničari bi trebalo i da usvoje smjernice Odboru direktora za sačinjavanje obrazloženog mišljenja o uslovima, vrsti i visini naknade za preuzimanje Rudnika uglja.

Akcionari Rudnika uglja, italijanska kompanija A2A i biznismen Aco Đukanović, koji većinski kontrolišu vlasništvo u pljevaljskoj kompaniji, dali su krajem prošle godine ponudu EPCG o prodaji svojih akcija po prosječnoj cijeni od 6,5 eura. EPCG još nije donijela konačnu odluku o tome.

Ojačala je i dionica Zetatransa 4,3 odsto nas 55,01 cent i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 1,8 odsto na 56 centi.

Akcija Port of Adria i Izbora Bar nije se mijenjala i ostala je na 12,5 centi odnosno 0,49 centi.

Fond Trend je dobijao neznatno na 9,25 centi.

Ove sedmice je i Svjetska banka (SB) odobrila finansijsku podršku Crnoj Gori od 80 miliona eura, kojom će biti omogućeno zaduženje države od 200 do 240 miliona eura, pod povoljnijim uslovima i sa nižom kamatnom stopom.

Takođe su i poslanici u Skupštini završili raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, koji prema riječima predstavnika vladajuće koalicije, garantuje stabilnost i razvojnu komponentu, dok u opoziciji smatraju da je ključni problem zaduženost i ekonomska politika koja vodi u bankrot.

Državni budžet planiran je na oko dvije milijarde eura i manji je za oko pet miliona eura u odnosu na ovogodišnji.

Kada je riječ o strukturi, tekući budžet je projektovan na 867 miliona eura, budžet državnih fondova na 666,8 miliona eura, kapitalni na 287,7 miliona, a transakcije finansiranja na 179,7 miliona.

Bruto domaći proizvod (BDP) planiran je na 4,4 milijarde eura.

Premijer Duško Marković sastao sa crnogorskim privrednicima u Privrednoj komori (PKCG) i tom prilikom ocijenio da je ekonomija za devet mjeseci zabilježila rast od 4,5 odsto, što Crnu Goru stavlja na peto mjesto u Evropi po nivou ekonomskog rasta.

Vlada, prema riječima Markovića, neće imati nikakvu dilemu ni kompromis u borbi sa onima koji budu poslovali u sivoj zoni, koju privrednici smatraju jednim od ključnih izazova crnogorske ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније