Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

22. 12. 2017. 18:43 >> 18:11

SKUPŠTINA CG

Završena rasprava o budžetu

Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, o kojem će se naknadno izjasniti.

Poslanici vladajuće koalicije su, drugog dana rasprave, ocijenili da će budžet za narednu godinu obezbijediti redovno finansiranje svih obaveza, dok su iz opozicije upozorili da će njegov teret snositi kreditno zaduženi građani.

Poslanici su prethodna dva dana objedinjeno raspravljali o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu i o predloženim izmjenama Zakona o budžetu za ovu godinu, odnosno rebalansu.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak, je, govoreći o zaduživanju, kazala da će novih 400 miliona euraa zaduženja da plate građani.

Ona smatra i da je autoput "teg o vratu" Crnoj Gori, jer nije bio ekonomski momenat da se gradi.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Branka Tanasijević, ocijenila je da je bitno što je budžetskim okvirom stvoren finansijski ambijent za redovno finansiranje svih obaveza, odnosno isplata zarada, penzija, socijalnih davanja i otplata kredita.

Poslanik DF-a, Predrag Bulatović, osvrnuo se na član preldoženog zakona koji se odnosi na to da se poreska potraživanja u izuzetnom slučaju mogu naplatiti imovinom poreskih obveznika, propisom Vlade.

„Sve što se radi propisom Vlade nije dobro. Stvari treba rješavati zakonom, ovdje u Skupštini. Usvojili ste Zakon o reporgramu poreskog duga, a to izmirivanje duga na rate je podložno manipulaciji i krađi“, tvrdi Bulatović.

Državni budžet za narednu godinu je planiran na oko dvije milijarde eura i manji je za oko pet miliona eura u odnosu na ovogodišnji.

Kada je riječ o strukturi, tekući budžet je projektovan na 867 miliona eura, budžet državnih fondova na 666,8 miliona eura, kapitalni na 287,7 miliona, a transakcije finansiranja na 179,7 miliona.

Bruto domaći proizvod (BDP) planiran je na 4,4 milijarde eura.

Poslanik DF-a, Milan Knežević, kazao je da ono o čemu poslanici danas raspravljaju, nije budžet nego “čitulja Crnoj Gori”.

“To zbog toga što tempo ovog progresa, koji ste nam predstavili, ne može izdržati nijedan građanin Crne Gore. Sa ovim budžetom, koji niti je razvojni niti socijalni, uništavate esenciju države”, poručio je Knežević.

On je dodao da će čitav teret budžeta snositi kreditno zaduženi građani.

Knežević je, govoreći o tome šta će građani da “iznesu” u narednoj godini, kazao da će to biti povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) 116,6 miliona eura u odnosu na ostvarenje iz prošle godine i akciza 63,7 miliona.

“Da li će građani da pune budžet kroz ovo povećanje PDV-a i akciza ili ćete nekim čarobnim štapićem poštedjeti građane novih nameta”, pitao je Knežević.

On je pitao da li je logično da građani snose teret povećanja PDV-a i akciza, a da im Vlada pritom ukida socijalna davanja.

“Zato nazivam ovaj budžet 'Čepurci', jer ste vi očigledno one ljude koji će biti u socijalnoj potrebi već projektovali na Čepurke u ove dvije do tri godine. To ne može niko da izdrži”, poručio je Knežević.

On je naveo i da su naknade majkama otišle na kupovinu tri helikoptera od 30 miliona eura.

Njegov partijski kolega, Branko Radulović, rekao je da crnjih i gorih dana u ekonomskom, socijalnom, razvojnom i održivom smislu, Crna Gora nikada nije doživjela.

“Mi smo puka sirotinja, mi živimo pasji život”, rekao je Radulović i dodao da u Crnoj Gori nema realne ekonomije i fabrika.

On smatra da u Crnoj Gori treba da se razvija turizam i energetika.

Poslanik Kluba albanskih stranaka, Genci Nimanbegu, predviđeni budžet za narednu godinu ima pozitivnih i negativnih odlika, među kojima su se pozitivne odnose na smanjenje projektovanog deficita u odnosu na prethodini period.

„To se vidi iz samog rebalansa, koji pokazuje da ćemo deficit smanjiti 60 miliona“, naveo je Nimanbegu i dodao da se negativne karakteristike odnose na naslijeđene politike Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

On smatra da je to pitanje neophodno ozbiljno rješavati, kako bi Fond PIO bio održiv.

Nimanbegu je poručio da se u narednoj godini očekuje veći investicioni zamah, kao i realizacija basena Skadarskog jezera kroz više segmenata.

Ministar finansija Darko Radunović, naveo je da mnoge stvari koje su kritikovane tokom rasprave i jesu za kritiku.

Kada je u pitanju naplata poreskog duga, on je rekao da ne vidi razlog zbog kojeg Vlada ne bi mogla da se naplati imovinom, ako to mogu sve banke u Crnoj Gori.

Radunović je, govoreći o sivom tržištu, rekao da se plaši raakcije na povećanje akciza, posebno u duvanskoj industriji.

“Moramo se pridržavati mjera koje smo ugradili u fiskalnu konsolidaciju, jer ćemo time obezbijediti stabilnost”, zaključio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније