Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

22. 12. 2017. 14:34   >>  14:16

SIMOVIĆ U NIKŠIĆU

Izdašnija podrška poljoprivrednicima

Poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori imaće još izdašniju podršku od lokalnih samouprava, ali najveću od Ministarstva poljoprivrede i Vlade, najavio je u Nikšiću ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je ozvaničio početak tradicionalnog trodnevnog Novogodišnjeg sajma lokalnih proizvoda u Nikšiću, koji ima regionalni karakter i na kojem učestvuje više od 180 izlagača iz Nikšića, Pljevalja, Podgorice, Danilovgrada, Bara, Bijelog Polja, kao i Mostara i Ljubuškog iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Skoplja iz Makedonije.

”Posebna specifičnost i vrijednost sajma je što se prvi put organizovano pojavljuju i mjesne zajednice i prepoznatljve crnogorske mikro regije, kao što su Pješivci, Grahovo, Banjani, Nikšićka Župa, Lukovo i Gornje Polje”, rekao je Simović i dodao da su Pljevlja partnerska opština ovogodišnje smotre.

On smatra da je sajam prilika da se predstave proizvodi dobrih domaćina, koji na svojim imanjima svakim danom proizvode sve više, obezbjeđuju porodicu, ali i doprinose razvoju lokalne i ukupne državne ekonomije.

“Poljoprivreda sve više postaje savremeni agro biznis, a sve manje mukotrpni težački posao, kako je bila prepoznata u decenijama iza nas. Sajam predstavlja i dobru priliku za razmjenu iskustava, a najbolja je prilika za susret ponude i tražnje autohtonih, organskih proizvoda”, kazao je Simović.

On je, govoreći o ovoj godini, ocijenio da je to bio period zajedničkih napora, ne samo finansijskih, da se unaprijedi konkurentnost poljoprivredne i primarne i prerađivačke proizvodnje, kako bi se intenzivirao ruralni razvoj.

“Uloženi su zajednički napori da se poboljša sistem kvaliteta hrane u Crnoj Gori i da se unaprijedi stručna i savjetodavna funkcija neophodna poljoprivrednim proizvođačima. Iskoristili smo energiju i finansijski potencijal da obezbijedimo razvoj i napredak kako to dolikuje dobrim domaćinima i državnim institucijama predodređenim za razvoj ekonomije”, rekao je Simović.

On je dodao da su se proizvođači i država zajedno borili protiv suše u nimalo lakoj godini sa specifičnom hidrološkom situacijom, i požarima, kao i preventivno zaštitili stočni fond od bolesti poput plavog jezika i kvrgave kože. Takva praksa će, kako je poručio, biti nastavljena i sljedeće godine.

“Na kvalitetan način odgovorili smo i tržišnim izazovima i uspjeli da stabilizujemo tržište poljoprivrednih proizvoda i zaštitimo potrebni dohodak poljoprivrednih proizvođača. Odoljeli smo svim elementima nelojalne konkurencije, zaštitili tržište od brojnih pošiljki koje su stizale iz izvoza, a nijesu odgovarale kvalitetom, ni bezbjednošću”, saopštio je Simović.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, ocijenio je da rad u poljoprivredi označava veliko dobro i da ima prevagu nad svim ostalim djelatnostima.

“To je profesija i oblast rada za svako poštovanje. Poljoprivreda je veoma moćan resurs Pljevalja, koja imaju skoro čitav hektar obradive površine po glavi stanovnika, a u stočnom fondu oko 11 hiljada registrovane krupne stoke i oko 35 hiljada grla sitne stoke”, rekao je Đačić.

Prema njegovim riječima, pljevaljski proizvođači otpreme za pet do šest mljekara u Crnoj Gori oko 2,2 miliona litara mlijeka, dok se ostalo koristi za proizvodnju čuvenog pljevaljskog sira, koga se dnevno proizvede pet tona.

Na sajmu su izloženi brojni poljoprivredni proizvodi, ali i rukotvorine, ljekovito bilje, suveniri, umjetnine, a učešće na toj smotri je besplatno.

Sajam organizuju nikšićka Opština, Ministarstvo poljoprivrede, Inovaciono–preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis, uz podršku Regionalne grupe za razvoj Jugoistočne Evrope. Ove godine se kao partner pridružila i pljevaljska Opština.

Sajam će biti otvoren danas i sjutra do 19 sati, a poslednjeg dana, u nedjelju, do 14 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније