Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

PR Centar

16. 12. 2017. 13:06   >>  12:34 3

SLOVENAČKI EKONOMISTA

U 2018. rast BDP-a skoro tri odsto

U Crnoj Gori u narednoj godini očekuje se poboljšanje privredne aktivnosti i porast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,9 odsto, ocijenio je slovenački ekonomista, Veljko Bole.

 

On je, na panelu Slovenačkog poslovnog kluba u Crnoj Gori, kazao da je privredna aktivnost u ovoj godini bila nešto slabija u odnosu na prethodni period, ali da se za 2018. godinu očekuje poboljšanje.

„Na to ukazuje poboljšanje poslovne klime. Poslovna klima poboljšava se prilično dobro u sektorima usluga i u građevinarstvu, dok je u industriji nešto slabija nego što je bila prethodnih godina“, istakao je Bole.

Prema njegovim riječima, kad je riječ o prognozama, procjena za Crnu Goru je rast BDP-a 2,9 odsto i 2,3 odsto rast inflacije.

„To je negdje u sredini zemalja jugoistočne Evrope“, pojasnio je Bole.

On je rekao da se najbrži rast BDP-a očekuje za Rumuniju, i to preko četiri odsto.

„Ona bi imala daleko najvišu inflaciju, koja je još uvijek niska 3,3 odsto. Prema tim procjenama, Hrvatska bi bila najsporija, iako bi rasla 2,7 odsto u čitavoj godini“, rekao je Bole.

On smatra da će naredna godina biti dobra privredna godina, ukoliko se, kako je kazao, nešto bitno ne promijeni u svjetskom okruženju.

„Mislim da će te prognoze da se koriguju na gore. Ne bih bio iznenađen ako bi bile u prosjeku povećane stope rasta za 0,2 do 0,4 poena“, zaključio je Bole.

Profesor Janez Prašnikar rekao je da je prije ekonomske krize, zbog rasta investicija, Balkan rastao brže nego Evropa, „a posebno bolje od Mediterana“.

„Ekonomska kriza je bila prouzrokovana krizom investicija u sektoru preduzeća. Krediti preduzeća povećali su se najviše u Sloveniji i Crnoj Gori. U Sloveniji prije krize za 30 odsto, u Crnoj Gori za 50 odsto“, naveo je Prašnikar.

Profesor Milan Lakićević kazao je da Slovenački poslovni klub okuplja ugledne privrednike i poslanike javnog i društvenog života, ocijenjujući da je učinio puno na unaprijeđenju ekonomske saradnje u svi drugim sferama između Crne Gore i Slovenije.

„Nas sa Slovenijom veže mnogo toga. Prije svega zajednička prošlost, a siguran sam i zajednička budućnost. U okviru Evropske unije Slovenija je već član, Crna Gora to žarko želi, a kad nešto žarko želite, onda će to tako i biti. Zahvalni smo na pomoći koju nam Vlada Slovenije i slovenačke institucije pružaju na tom našem putu“, istakao je Lakićević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније