Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavio: O.Z. ]

14. 12. 2017. 17:32 >> 17:00

13 OBJEKATA

Za energetsku rekonstrukciju oko devet miliona

Realizacijom dva programa energetske efikasnosti u protekle četiri godine, koje sprovodi Ministarstvo ekonomije, rekonstruisano je i adaptirano 13 obrazovnih i zdravstvenih ustanova, u šta je uloženo devet miliona eura, saopštio je generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost, Marko Radulović.

Realizacijom dva programa energetske efikasnosti u protekle četiri godine, koje sprovodi Ministarstvo ekonomije, rekonstruisano je i adaptirano 13 obrazovnih i zdravstvenih ustanova, u šta je uloženo devet miliona eura, saopštio je generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost, Marko Radulović.

Vlada je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o realizaciji aktivnosti na poboljšanju energetskih karakteristika javnih objekata po osnovu namjenskih kredita.

Kako je kazao Radulović, riječ je o dva projekta koja se finansiraju po osnovu međunarodnih kredita u oblasti energetske efikasnosti, i to Energetska efikasnost u Crnoj Gori – dodatno finansiranje (MEEP AF) koji je fokusiran na zdravstvene objekte, kao i Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – druga faza (EEPPB II) koji je fokusiran na obrazovne objekte i dijelom na administrativne objekte.

„Prvi projekat realizujemo od 2009. godine, drugi od 2012. U proteklih osam godina kroz pomenuta dva projekta primjene mjera energetske efikasnosti rekonstruisano je 48 obrazovnih i zdravstvenih objekata širom Crne Gore i uloženo oko 35 miliona eura“, rekao je Radulović.

On je objasnio da se izvještaj koji je danas usvojen odnosi na druge faze dva pomenuta projekta, odnosno na period od 2014. godine za prvi projekat, i od 2015. za drugi – do danas.

„Projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori – dodatno finansiranje (MEEP AF) realizuje se od aprila 2014. po osnovu zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od pet miliona eura”, kazao je Radulović.

Tokom druge faze, koja je predmet ovog izvještaja, u prethodne četiri godine energetski je adaptirano šest objekata: Klinički centar Crne Gore (KCCG), tri bolnice i dva doma zdravlja, ukupne vrijednosti radova oko 3,4 miliona eura.

“U toku su radovi na unapređenju energetskih karakteristika tri doma zdravlja i dvije zdravstvene stanice“, kazao je Radulović i dodao da je planirani završetak ove faze projekta proljeće naredne godine.

U cilju kontinuiranog rada na unapređenju ne samo energetske efikasnosti zdravstvenih objekata, već i povećanju komfora korisnika objekata, Radulović je najavio da se tokom naredne godine planira zaključenje novog ugovora o kreditu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od šest miliona eura.

Kada je u pitanju druga faza projekta Program energetske efikasnosti u javnim zgradama, ona se realizuje od 2015. godine sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW), a ukupna vrijednost ove faze projekta je 22,27 miliona eura.

„U ovoj fazi planirana je rekonstrukcija i adaptacija 16 obrazovnih ustanova, od čega je sedam objekata već završeno i u njihovu rekonstrukciju je uloženo oko 5,6 miliona eura“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, podaci sa rekonstruisanih objekata govore da je 60,74 odsto manja potrošnja energije u objektima nakon rekonstrukcije u odnosu na potrebe objekata prije rekonstrukcije.

Ministarstvo ekonomije će za realizaciju druge faze oba programa tokom naredne godine izdvojiti oko 11 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније