Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Vijesti, Objavila: J.B.Č. ]

14. 12. 2017. 08:47   >>  08:22

MALI AKCIONARI

Ulcinjsku rivijeru podijeliti na dvije

Udruženje akcionara HTP Ulcinjska rivijera (ULRI), koja okuplja vlasnike oko 17 odsto akcija kompanije, nezadovoljni izdavanjem u dugoročni zakup imovine tog preduzeća na 30 godina, predložilo je premijeru Dušku Markoviću da se ta kompanije restruktuira i podijeli na dva dijela.

"Manjinski akcionari podržali bi podjelu na dva društva: staru ULRI u kojoj bi ostali hoteli Belvi i Olimpik koji su predmet zakupa, i novu Ulcinjsku rivijeru koja bi upravljala naseljem Ada Bojana i kampovima", ističe se u pismu premijeru u koje su Vijesti imale uvid.

Prema njihovom predlogu, u "staroj" ULRI bi Vlada i državni fondovi imali 100 odsto vlasništva, a kroz razmjenu akcija manjinski akcionari bi povećali svoje učešće u novom dijelu kompanije, ali bi država bila većinski akcionar i u toj kompaniji.

"Podjela bi se obavila uz diskrecioni faktor u korist države (da bi se zadržalo više od 50 odsto vlasništva), jer kada bi se podjela obavila proporcionalno, manjinski akcionari po postali većinski, što, iako legitimno, nije državni interes i mi ga poštujemo. Sremni smo podržati restruktuiranje na našu štetu a u korist države koja bi kroz ovu razmjenu ostvarila korist od čak 15 miliona eura", navodi se i pismu uz spremnost da premijeru do detalja objasne, model.

Oni zauzvrat traže da u novoj ULRI njihova prava budu zaštićena na način da se za skupštinske odluke poput one o davanju u zakup, Statutom predvidi potrebna super većina prisutnih kacionara, kako bi se spriječilo da se i kod Ade akcionari isključe iz odlučivanja i ponovi sporni model valorizacije.

"Nova ULRI bi poslužila kao primje dobrog korporativnog upravljanja, odnosa prema akcionarima i pokrenula potpuno novu eru na tržištu kapitala. Vlada bi imala pouzdanu podršku za predstojeće privatitacije tipa Planataža ili Luke Bar gdje je državni potreba skupštinska podrška kako bi se realizovala dokapitalizacija", navodi se u pismu akcionara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније