Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavio: O.Z. ]

13. 12. 2017. 21:45 >> 21:13
1

POSJETA NURKOVIĆA

Iskustva Slovenije mogu se primijeniti u CG

Slovenija će pomoći i prenijeti iskustva i znanja o mogućnostima korišćenja sredstava iz evropskih fondova u oblasti saobraćaja, koja će za Crnu Goru biti od velikog značaja, ocijenjeno je tokom posjete ministra saobraćaja i pomorstva, Osmana Nurkovića, toj državi.

Delegacija Crne Gore je posjetila luku Kopar i bliže se upoznala sa modelom upravljanja, kao i sa budućim razvojnim projektima.

“Identifikovano je 12 glavnih vrsta lučkih usluga, koje bi se najvećim dijelom mogle implementirati i u lukama Crne Gore”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Delegacija je imala bilateralne razgovore sa ministrom za infrastrukturu Slovenije, Peterom Gašperšičem, u vili Podrožnik. Na početku razgovora istaknuta je dobra i prijateljska saradnja između dvije države.

“Dogovorena je pomoć i prenos iskustva i znanja o mogućnostima korišćenja sredstava iz evropskih fondova, koja će za Crnu Goru biti od velikog značaja, jer se nalazimo u fazi kada će nam biti dostupno sve više sredstava iz ovih izvora”, rekli su iz Ministarstva.

Veoma je važno da se, kako se dodaje, nastavi komunikacija između dva ministarstva na identifikovanju barijera u oblasti putnog i željezničkog saobraćaja na granicama između bivših jugoslovenskih republika, koje su prepoznate kao ozbiljan problem i barijera za nesmetan protok ljudi i robe.

“Sagovornici su razgovarali o iskustvu Slovenije u oblasti izgradnje putne infrastrukture, načinu i izvorima finansiranja, modelu upravljanja i daljim planovima u ovoj oblasti. Izgradnjom autoputeva u svim djelovima države, dobrom organizacijom održavanja i naplatom putarine, uz plansko i dobro korišćenje bespovratnih sredstava iz evropskih fondova, stvoreni su uslovi za nastavak dalje gradnje i još bolju valorizaciju ovog resursa za privredni razvoj države”, rekli su iz Ministarstva.

Preneseno je iskustvo iz oblasti upravljanja željeznicom, stanjem i perspektivom razvoja i mogućnostima korisćenja sredstava iz evropskih fondova, koja su dostupna kao grant sredstva, jer je taj oblik transporta prepoznat kao ekološki čist, zbog čega se stimuliše ulaganje sredstava u njegovu modernizaciju i razvoj.

Takođe je razgovarano o iskustvu Slovenije u oblasti avio transporta i upravljanju aerodromima.

“Dogovoreno je i da Gašperšič posjeti Crnu Goru početkom februara do kada će biti pripremljen protokol za rješavanje identifikovanih barijera za nesmetan prevoz i obavljanje trgovine između država na teritoriji bivše Jugoslavije”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније