Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio P.R.

08. 12. 2017. 18:57   >>  18:26

SIMOVIĆ U ANDRIJEVICI

Nastaviti projekte na bazi prirodnih potencijala

Opština Andrijevica je na dobrom putu, zbog čega treba nastaviti razvoj projekata na bazi korišćenja prirodnih potencijala, što bi ubrzalo rast ekonomije i poboljšao kvalitet života stanovnika, saopšteno je na sastnku predstavnika Vlade i te lokalne samouprabe.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Milutin Simović, je prilikom radne posjete Andrijevici imao poseban sastanak sa predsjednikom te Opštine, Srđom Mašovićem, na kojem je istaknuta i važnost podsticanja novih inicijativa koje mogu doprinijeti valorizaciji turističkih potencijala područja Andrijevice.

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da su na sastanku razmotrena pozitivna očekivanja od projekata Kuća voća i nove fabrike za flaširanje vode, koji su danas predstavljeni kao novi i značajni investicioni projekti, ne samo za razvojAndrijevice, nego i šireg područja sjevera Crne Gore.

“Sagovornici su razmotrili i ostale aktuelne projekte koji se realizuju u oblastima poljoprivrede, korišćenja hidropotencijala za proizvodnju energije izgradnjom malih hidroelektrana, kao i drvoprerade”, navodi se u saopšzenju.

Simović je čestitao lokalnoj samoupravi na svemu što je postignuto u posljednjem periodu, posebno izdavajajući domaćinski odnos koji je rezultirao finansijskom stabilnošću Opštine, ali i stvaranju preduzetničkog duha, kao preduslova za otvaranje novih radnih mjesta.

On je kazao da Andrijevica na tom planu može da bude primjer mnogim crnogorskim opštinama i najavio aktivnosti Vlade na stvaranju sistemskih rješenja koja će omogućiti održivo finansiranje lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Simović je čestitao Opštini Andrijevica inainicijativi da sama pokrene razvojne projekte, kakav je izgradnja male HE na gradskom vodovodu, od koje se očekuju značajni prihodi po opštinski budžet.

“Sumirajući rezultate koje su na području Andrijevice postignuti u obalsti poljoprivrede, on je kazao da je značajan broj korisnika koji su iskoristili mjere podrške Ministarstva poljoprivrede i projekata koji se realizuju sa međunarodnim partnerima”, navodi se u saopštenju.

Simović, kao perspektivu daljem razvoju, osim posvećenosti lokalne samouprave, vidi i u činjenici da postoj i evidentna energija udruživanja poljoprivrednih proizvođača, posebno u oblasti malinarstva, koja je prepoznata kao ključna razvojna šansa ovog kraja.

On je najavio mogućnost otvaranja agrobiznis centra i u toj Opštini, kako bi se poboljšala stručna pomoć proizvođačima i unaprijeđenje standarda proizvodnje i plasmana.

Simović je danas imao sastanak i sa predstavnicima udrženja malinara, na kojem su zajednički sagledani problemi koji opterećuju njihov rad, kao i mogućnosti za njihovo prevazilaženje.

“Kao glavni izazovi istaknuti su nedostatak kvalitetnog sadnog materijala, neadekvatan izbor sorti, kao i otežan plasman”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Simović je kazao da je malinarstvo velikara zvojna šansa Andrijevice.

On je, podsjećajući na početke razvoja malinarstva od 2002. godine, ocijenio da se od tada trebalo postići više u ovoj oblasti, ali da će u narednom periodu unaprijeđenje uslova za razvoj malinarstva na sjeveru biti jedan od zajedničkih prioriteta Ministarstva.

“Malinari su sa optimiznom primili vijest o početku realizacije projekta Kuće voća, od kojeg očekuju rješavanje brojnih izazova sa kojimase srijeću”, saopšteno je iz Ministarstva.

Mašović je kazao da je zadovoljan realizacijom dvije nove investicije na području Opštine, koje daju novu perspektivu razvoja i ostanka, posebno mladih ljudi.

“Kuća voća će biti najbolji način da se valorizuje i unaprijedi proizvodnja malina i borovnica, poljoprivredne djelatnosti koja je prepoznata kao resurs za razvoj Andrijevice”, naveo je Mašović.

On je ocijenio da je lokalna samouprava u saradnjisa Vladom uradila dosta u prethodnom periodu na planu podsticanja i razvoja projekata koji donose razvoj i nova radna mjesta, a na bazi korišćenja prirodnih potencijala, te da će se u tom pravcu još intenzivnije nastaviti aktivnosti.

Mašović je dodao da postoje potencijali za dalji razvoj u oblasti poljoprivrede, hidroenergije, voda, drvoprerade i turizma.

Iz Ministarstva je saopšteno i da je korišćenje šumskih resursa, kao važnog razvojnog potencijala opštine, bila je jedna od tema sastanka Simovića sa predstavicima lokalne samouprave.

Na sastanku je istaknut značaj Vladine odluke o ograničenju izvoza drvnih sortimenata, koja je imala izuzetno pozitivne efekte po snabdjevensot sirovinom na domaćem tržištu, ali i pozitivne trendove u rastu proizvodnje i izvoza.

“Tom odlukom posebno su ohrabren i drvoprerađivači jer im se otvara perspektiva za stabilan rad, nove investicije u unapređenje finalizacije prerade drveta, što za efekte ima rast proizvodnje, izvozai nova radna mjesta”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније