Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 12. 2017. 13:11 >> 12:39

VUJANOVIĆ U SOFIJI

CG za ekonomsko povezivanje Z.Balkana

Crna Gora je od početka i bez ostatka bila za bolje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Konferenciji predsjednika država i vlada u Sofiji i poručio da je potrebno ubrzati proces pristupanja država Zapadnog Balkana EU.

Vujanović je učestvovao na Konferenciji predsjednika država i vlada "Jačanje regionalne saradnje na Balkanu u kontekstu 25 godina partnerstva Svjetske banke i Bugarske", koja se održava u Sofiji koju su organizovali Vlada Republike Bugarske i Svjetska banka.

"Ova konferencija održava se u pravo vrijeme neposredno prije nego što će Bugarska preuzeti predsjedavanjem Savjetom EU i nakon jedne sjajne analize i aktivnosti Svjetske banke u afirmaciji bolje ekonomske povezanosti Zapadnog balkana. Crna Gora je od početka i bez ostatka bila za bolje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana uočavajući nedostatke nepovezanosti. Kao ekonomija koja je potpuno otvorena i nema visok nivo saobraćajne infrastrukture najviše je zainteresovana da ovaj projekat uspije", kazao je Vujanović.

Crne Gora je, prema riječima Vujanovića, uspjela da savlada, kako je kazao, u regionu dvije velike zablude koje su bile prepreka boljem regionalnom povezivanju.

"Prva je zabluda da je ovaj projekat u funkciji odlaganja pristupa EU i posljedice zamora proširenja. Dakle, on nije posljedica zamora proširenjem i ne usporava evropsku integraciju država Zapadnog Balkana", kazao je Vujanović.

On je poručio briselskoj administraciji i članicama EU da je potrebno ubrzati proces pristupanja država Zapadnog Balkana EU.

"I druga zabluda je da se ovim projektom ugrožava individualni tretman svake države što takođe nije tačno, jer će države, shodno svojim dostignućima standarda EU, imati svoj proces pristupanja", kazao je predsjednik.

On je poručio da je Crna Gora za to da se koz unapređenje saobraćajne infrastrukture i bolju i efikasniju kontrolu transporta unaprijedi saradnja regiona.

"Ovaj jedan primjer u kome je iz Svjetske banke ovdje govoreno da postoji jedan šalter i to samo jedan jedini na prostoru Zapadnog Balkana u carinskoj, tržišnoj i ukupnoj kontroli je između Albanije i Crne Gore na prostoru carine između Ulcinja i Skadra. On godinam odlično funkcioniše. On se pokazao kao model najprohodnijeg i najjeftinijeg načina trgovine. Što je vrlo važno, što treba naglasiti najbolje kontrole prekograničnog kriminala", istakao je Vujanović.

On je taj primjer saradnje istao kao dobar i dodao da je Crna Gora spremna da ga slijedi kao i da podrži sve aktivnosti koje su u funkciji lakšeg, bržeg i jeftinijeg transporta, boljeg protoka investicija, bolje mobilnosti kvalifikovane radne snage i većeg stepena digitalizacije.

"Prema tome, držim da je Crna Gora veliki promotor ovog projekta uz jasnu viziju da on treba da doprinese ubrzanom putu u EU svake države pojedinačno a da svaka država treba da uđe shodno svojim individualnim zaslugama", zaključio je Vujanović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније