Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 12. 2017. 11:07   >>  10:34

PKCG

Golubović jedini kandidat za predsjednika

Privredna komora sjutra bira novog predsjednika. Jedini kandidat je Vlastimir Golubović, koga je podržalo 90 odsto članova udruženja. To je Radiju Crne Gore saopštio dosadašnji predsjednik Velimir Mijušković. On očekuje ekonomski rast iznad četiri odsto. Upozorava da dobro treba voditi računa o crnogorskim aerodromima, ali i daljoj, eventualnoj privatizaciji Luke Bar. Napominje, da se politika prema Zapadnom Balkanu promijenila nakon Samita u Trstu.

Zvanične su procjene, međunarodnih, ali i domaćih institucija da će crnogorska ekonomija u ovoj godini dostići rast od četiri odsto. Analiza Privredne komore je optimističnija.

"Ja lično mislim da će biti i iznad četiri odsto, ali evo da sačekamo rezulate iz trećeg kvartala", ocijenio je Mijušković.

Odmjeriće u drugoj polovini mjeseca predstavnici privrede koji su učinci Vlade Duška Markovića u prvoj godini mandata, na redovnom sastanku sa predstavnicima izvršne vlasti u Komori.

"Imalo smo sastanak i prije godinu ovdje u Komori. Mi ćemo analizirati šta je sve urađeno i ocijeniti je li to bilo dovoljno, da li je realno moglo više i bolje, jer nije sve realizovano što je zacrtano. Ja vidim na šta je Vlada bila fokusirana u minuloj godini, na konsolidaciju javnih finansij", prokomentarisao je Mijušković.

Upozoravali su iz Privredne komore da nije dobro rješenje podjela Luke Bar na četiri društva. Naročito, ističe Mijušković, privatizacija dijela Luke, logističkih usluga, kasnije koncesije na Kontejnerski terminal.

"Nijesmo dobili povećanje broja kontejnera, što je bio cilj privatizacije, da se sa nekih oko 30 hiljada kontejnera utrostruči taj broj. Izostale su i najavljene investicije. Pored toga toj kompaniji je dodijeljeno da se bave tkz. kombinovanim teretima, a Luka Bar, ostali dio koji je trebao biti privatizovan, ostao samo za rasute terete. Sve to nije davalo garanciju da će se Luka razvijati i biti nešto od izuzetnog značaja za razvoj ukupne crnogorske privrede", naveo je Mijušković.

Skreće pažnju Mijušković i na eventualno davanje u zakup dva crnogorska aerodroma u Tivtu i Podgorici. Ne spori da je potrebna modernizacija, ali upozorava da dobro treba povesti računa o izboru partnera da se ne bi ponovila greška koja je učinjena u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje je smanjen broj radnika, pa sada u špicu sezone ne mogu da opsluže avione i putnike.

"Ja sam neko ko lično misli da aerodrome pod broj jedan ne treba privatizovati. O koncesiji treba dobro razmisliti - kome. Ako se koncesije trebaju dati iz razloga da će neko vrlo brzo da uloži stotine miliona eura, ajde da vidimo ko je taj", kaže predsjednik PKCG.

Inicijativa iz 2013. Berlinski proces dala je vjetar u leđa državama Zapadnog Balkana. Međutim, od Samita u Trstu ovog ljeta situacija se bitno promijenila. Inovirana je ideja o ekonomskom prostoru, boljoj povezanosti ovog regiona, koji je konstatuje Mijušković, već odavno liberalizovao tržište i uspostavio dobru saradnju.

"I to kroz brojne bilateralne sporazume funkcioniše. Kakva bi sad to bio ekonomski zajednički prostor viši nego što ga mi imamo. Ja sam to rekao i potpredsjedniku Evropskog parlamenta Tajaniju, ovdje u Komori, koji je bio malo iznenađen tom konstatacijom, jer sam naglasio da mi se takva inicijativa čini jako lošom. Čini mi se da sada EU malo zanemaruje Zapadni Balkan, zbog svojih problema. Ali neka nam to otvoreno kažu, jer mi smo zaista od Berlinskog procesa očekivali mnogo.

Sjutra Privredna komora bira novog predsjednika. Jedini kanditat, kojeg su podržala četiri najbrojnija odbora, je Vlastimir Golubović. Naredne godine obilježava devet decenija postojanja, a od 1. januara na čelu će biti 18. predsjednik koji će naredne četiri godine voditi komoru.

 Biljana Radosavović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније