Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2017. 17:08   >>  16:37

USKORO PLAN

EU - Z.Balkan: Rade na ukidanju rominga

Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel objaviće na samitu u Bugarskoj u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Gabrijel je za portal EURACTIV.com rekla da će predstaviti detaljan set mjera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Na tome trenutno rade pravni savjetnici Evropske komisije, objavio je danas briselski portal.

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje EU, 17. maja 2018. biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj cijeni kao da su kod kuće.

Ipak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe prije nego što sporazum o ukidanju rominga između EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu.

"Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nijesu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina ... Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno jer su očekivanja u regionu ogromna", kazala je Marija Gabrijel.

Evropska komesarka je za EURACTIV rekla i da će "veoma brzo" objaviti "još najmanje dva veoma konkretna pilot projekta" u oblasti digitalne politike na Zapadnom Balkanu ali nije precizirala o kojim je projektima ili kojoj zemlji riječ.

Pregovori o ukidanju rominga u EU potrajali su cijelu deceniju zbog neslaganja između telekomunikacionih kompanija, koje su strahovale za svoj biznis, članica EU i europoslanika.

Očekuje se da telekominikacione kompanije, koje su se protivile i ukidanju rominga u EU, dodatno uznemire planovi za proširenje zabrane naplate rominga na zemlje van EU.

Marija Gabrijel, bivša evroposlanica koja je postala komesarka za digitalnu politiku u julu, rekla je da je prvi put u julu predložila proširenje zabrane rominga na Zapadni Balkan.

Bugarska je "promovisanje digitalne politike EU na Zapadnom Balkanu kroz postepeno smanjenje naknada za roming i povećanje mogućnosti za širokopojasni internet" postavila među prioritete budućeg predsjedavanja EU.

Među prioritetima predsjedavanja u oblasti digitalne politike biće i obrazovanje mladih i da obezbijedi da članice odlučuju o nacrtima zakona EU o telekomunikacijama, sajber bezbjednosti, autorskim pravima.

Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija su se 2016. složile da od telekom kompanija traže da smanje cijene rominga za klijente koji putuju između te četiri zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније