Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

05. 12. 2017. 16:59 >> 16:28

CBCG

Sistem stabilan, rizici umjerenog intenziteta

Finansijski sistem u Crnoj Gori relativno je stabilan sa prisutnim rizicima umjerenog intenziteta, pri čemu je potrebno nastaviti aktivnosti na liječenju ranjivosti realne ekonomije, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

„Dogovoreno je da se nastavi sa aktivnostima na liječenju ranjivosti realne ekonomije, prvenstveno kroz nastavak implementacije mjera usmjerenih na sužavanje zone sive ekonomije, kao i kroz razmatranje mogućnosti smanjenja stopa doprinosa na zarade i blagog povećanja minimalne zarade“, navodi se u saopštenju.

Iz Centralne banke (CBCG) saopšteno je da je naglašeno da je neophodno pripremiti detaljnu analizu i kvantifikaciju uticaja predoženih mjera na ostvarenje javnih prihoda, sa ciljem da se usaglase ciljevi unaprijeđenja konkurentnosti i fiskalne konsolidacije, odnosno da se ne umanje javni prihodi po tom osnovu.

„Rast ekonomske aktivnosti nastavljen je i u trećem kvartalu. Tokom prvih devet mjeseci, ostvaren je rast u sektorima građevinarstva, turizma, saobraćaja i trgovine na malo. Uprkos brojnim pozitivnim trendovima koji karakterišu realni sektor, njegova likvidnost i dalje predstavlja rizik“, dodaje se u saopštenju.

Trend rasta prati i strane direktne investicije, čiji je neto priliv, prema preliminarnim podacima, u prvih devet mjeseci iznosio 311,7 miliona EUR, što je rast od 10,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rizici koji proističu iz ekonomske razmjene robe i usluga sa inostranstvom su umjereni.

„Kada je riječ o bankarskom sektoru, tokom trećeg kvartala je nastavljen trend rasta odobrenih kredita, kao i depozita. Sa druge strane, nivo nekvalitetnih kredita bilježi pad, čemu je doprinijela implementacija izmjena i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim insitucijama“, kazali su iz CBCG.

Tako su, na kraju oktobra, nekvalitetni krediti iznosili 194,2 miliona EUR i činili su 7,1 odsto ukupnih kredita, što je smanjenje od 25,9 odsto na godišnjem nivou.

„Indikatori u oblasti tržišta osiguranja imaju pozitivan trend, dok je situacija na tržištu kapitala ostala nepromijenjena“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније