Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

05. 12. 2017. 23:38 >> 23:03

UDRUŽENJE PREDUZETNICA

Stvarati uslove za mijenjanje status žena

Udruženje preduzetnica Crne Gore i Ženska politička mreža okrenuti su ka stvaranju uslova koji će promjeniti ekonomski i društveni status žena u Crnoj Gori, saopštilo je Udruženje preduzetnica.

Udruženje preduzetnica saopštilo je da podržava formiranje Ženske političke mreže koja je nastala u okviru programa “Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a realizuje Ministarstvom za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kazali su da je Udruženje u proteklih godinu dana promovisalo projekat "Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“ u cilju osnaživanja žena u biznisu.

"Okupljanje žena iz različitih političkih opcija oko istog cilja predstavlja novost na našoj političkoj sceni i predstavlja nadu da je moguće jedinstveno raditi na prevazilaženju drugih barijera na isti način kao što su se prevazišle i političke barijere. Žensku parlamentranu meržu prije svega vidimo kao rijedak dio naše političke scene koji ima za osnovni cilj prepoznavanje nekih važnih tema za žene i društvo na kojima se može raditi zajednički i koji se mogu izdići iznad pojediničanih partijskih ciljeva i interesa", navodi se u saopštenju Udruženja preduzetnica.

Ženska politička mreža i Udruženje preduzetnica, kako su kazali, okrenuti su ka stvaranju uslova koji će promjeniti ekonomski i društveni status žena u Crnoj Gori i zato u ostvarenju tog cilja koji nam je zajednički očekujemo punu podršku i istu pružamo Ženskoj političkoj mreži.”

Ocijenili su da je zahtijev da se u okviru lokalnih budžeta napravi preraspodjela koja će omogućiti dodatna sredstva za uvođenje nove budžetske jedinice, a čija će namjena biti usmjerena na podsticaj razvoja ženskog preduzetništva lijepa vijest za Crnu Goru, "jer konačno imamo mrežu u kojoj su one koje donose važne političke odluke okrenute i ujedinjene u naporu da se žene kao neiskorišćeni razvojni resurs Crne Gore stave u centar pažnje".

Kako navode u Udruženju preduzetnica, žene koje svoja znanja, ideje i kreativnost žele da pretoče u biznis ideje i uspješno ih realizuju, često se sreću sa finansijskim i nefinansijskim barijerama i zato očekuju od Ženske političke mreže da u svom fokusu stavi ovaj problem i da zajedničkim naporima rade na prevazilaženju istog.

"Garantni fond za koji se zalaže Ženska politička mreža predstavlja dobru ideju za žene u biznisu, ali je neophodno raditi i na drugim finasijskim instrumentima podrške. Udruženje preduzetnica Crne Gore je 2013. učestvovalo na intezivnim treninzima na temu 'Štedno Garantni Fond', koje su organizovali NVO Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore i NVO COSPE iz Italije uz finsisijsku podršku Evropske unije. Imali smo priliku da upoznamo Kreditni Garancijski Fond 'Link' iz Mostara koji predstavlja dobar primjer prakse u regionu. Na Freja forumu u Podgorici 2014 prof. dr. Aziz Akgül je prikazao primjere dobrih praksi podrške turskih preduzetnica kroz svoja predavanja na temu 'Razvoj kroz mikrfinansuranje", istakli su iz Udruženja preduzetnica.

U saopštenju se navodi da Udruženje postoji sa ciljem jačanja ženskog preduzetništva kroz organizovan i kontinuiran rad na poboljšanju poslovnog i društvenog okruženja, uklanjanju biznis barijera i jačanju poslovnih veza na nacionalnom i međunarodnom nivou.

"udruženje nastoji usmjeriti preduzetnice prema primjerima dobre prakse preduzetništva razvijenih evropskih zemalja. Povećati stopu žena vlasnica biznisa sa famozne brojke od 9.60 odsto, na šta Mreža ukazuje, predstavlja i za nas prioritet u djelovanju", piše u saopštenju.

Udruženje preduzetnica, kako se dodaje, daje doprinos stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj ženskog preduzetništva kroz privatno-javno parterstvo u Glavnom gradu i nefinasijsku podršku ženama u biznisu, što je i inicijativa Ženske političke mreže.

"Udruženje snažno podstiče unapređenje i razvoj ženskog preduzetničkog i liderskog potencijala kroz međusobno povezivanje preduzetnica, edukacije i savjetovanje. Udruženje je povezano kako sa donosiocima odluka tako i sa drugim organizacijama sa sličnim ciljeva i ciljnom grupom na lokalnom, regionalnom, nacinalnom i međunarodnom planu i zato očekujemo dobru saradnju sa Ženskom političkom mrežom", zaključuje Udruženje u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније