Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

05. 12. 2017. 07:52   >>  07:20 1

KEKOVIĆ SAOPŠTIO

U sivoj zoni 40.000 radnika

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je krajnje vrijeme da se smanji opterećenje na zarade, ukine krizni porez, poveća stopa poreza na dobit i da se 40 hiljada radnika iz sive zone uvede u legalne kanale.


On je rekao da je nezaobilazno povećanje minimalne zarade, koja se godinama nije mijenjala i iznosi 193 eura. 

"Opterećenja na zarade su velika, pa je došlo vrijeme da se smanje i teret krize konačno skine sa zaposlenih i građana", kazao je Keković Pobjedi.

On je podsjetio da je Sindikat odavno tražio da se ukine krizni porez koji je 2013. godine bio uveden na godinu-dvije, ali se odomaćio, s tim što je neznatno smanjen.

"„Ukidanje kriznog poreza bi mnogo značilo i poslodavcima i radnicima, jer bi to otvorilo mogućnost za nova zapošljavanja", tvrdi Keković, komentarišući najavu Vlade o mogućem smanjenju doprinosa i predlogu Centralne banke da se smanji porez na dobit i ukine ili smanji krizni porez. 

U Uniji se, kako je rekao, ne slažu da treba smanjivati stopu poreza na dobit, jer je najniža u Evropi.

"Odavno predlažemo da se porez na dobit poveća, jer je praksa pokazala da efekata od niže stope nema", objasnio je Keković i predložio da se uvede neoporezivi dio zarade, u šta treba uključiti dvanaestinu regresa, topli obrok i još neka davanja. 

Keković je kazao da se ne slažu ni sa najavljenim povećanjem PDV na 21 odsto od 1. januara i da novac treba namaknuti naplatom poreskog duga i smanjenjem grešaka sistema odnosno obeštećenja.

"Na drugoj strani, u sivoj zoni po posljednjem istraživanju radi 40 hiljada osoba, koje treba prevesti u formalan radni odnos, što bi osnažilo budžet i socijalne fondove", kazao je Keković.

On je istakao je da značajnije treba oporezovati luksuz.

"Krajnje je vrijeme da se prekine sa stimulansima investitorima na teret budžeta i građana. Red je da konačno i vlasnici kapitala i luksuza počnu da dijele teret“, poručio je Keković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније