Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

04. 12. 2017. 14:23 >> 13:50
2

TREĆA FAZA

Odobrena sredstva za 1000+

Odobrena su sredstva za treću fazu projekta Hiljadu plus, u iznosu od 10 miliona eura.

Naime, na sjednici Administrativnog odbora Banke za razvoj Savejta Evrope (CE) razmatan je i odobren kreditni zahtjev, što znači da su se stekli uslovi za potpisivanje Ugovora o kreditu u iznosu od 10 miliona eura.

U prethodne dvije faze projekta Hiljadu plus 809 porodičnih domaćinstva, odnosno 2.149 građana Crne Gore, riješili su stambeno pitanje.

"Imajući u vidu uspješnost Projekta, Vlada Crne Gore je nastavila saradnju sa CEB-om, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje treće faze Projekta 1000+. U ovom Projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove", saopšteno je iz MInistarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Pravo na kredit imaće korisnici čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru (40%), 30 odsto pripada bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života.

"U okviru ciljnih grupa, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, porodična domaćinstva koja imaju prioritet su: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici", navodi se u saopštenju.

U pregovorima sa građevinskim kompanijama, kako je saopšteno, MORT će insistirati na nižim cijenama stanova, a od banaka će tražiti dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita.

"Sve povoljnosti iz prethodna dva projekta u narednoj fazi biće unaprijeđene u korist krajnjih korisnika - kupaca stanova. Glavna prednost ovog projekta je najniža fiksna kamatna stopa na tržištu, ali i niz drugih povoljnosti koje se ogledaju u nižim troškovima obrade kredita, nižim cijenama usluga notara kao i nižim cijenama životnog osiguranja i osiguranja imovine u odnosu na tržišne cijene", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније