Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2017. 16:04 >> 15:33

ŽENSKA POLITIČKA MREŽA

Traže više novca za žensko preduzetništvo

Ženska politička mreža zatražila je danas da u okviru lokalnih budžeta bude napravljena preraspodjela koja će omogućiti dodatni novac za podsticaj razvoja ženskog preduzetništva.

Ženska politička mreža nastala je pod okriljem programa "Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti", koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a realizuje Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

U Ženskoj političkoj mreži su političarke Bošnjačke stranke (BS), Demosa, Demokratske partije socijalista (DPS), Demokratske unije Albanaca (DUS), Force, Demokratskog fronta (DF), Liberalne partije (LP), Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijalističke narodne partije (SNP), URA-e i Pozitine Crne Gore.

Ženska politička mreža danas je na konfefenciji predstavila zahtjeve u okviru javne rasprave za budžete u lokalnim samoupravama.

"Političarke BS-a, DEMOS, DPS-a, DUA, FORCA, DF-a, LP-a, SD-a, SDP-a, SNP-a, URA i Pozitivne, ujedinjene u Ženskoj političkoj mreži, zahtijevaju da se u okviru lokalnih budžeta napravi preraspodjela koja će omogućiti dodatna sredstva za uvođenje nove budžetske jedinice, a čija će namjena biti usmjerena na podsticaj razvoja ženskog preduzetništva", sapšteneno je iz UNDP-a.

Kako su su toku javne rasprave na budžete lokalnih samouprava, Ženska politička mreža smatra da je njihova inicijativa pravovremena i da zavisi isključivo od političke volje na loklanom nivou.

Iz Mreže su ukazali da je Crna Gora, sa 9.6 odsto žena u preduzetništvu, na začelju regiona u odnosu na Srbiju sa 30 odsto, Albaniju 27 odsto, BiH 23, i Hrvatsku sa 32 odsto žena u preduzetništvu.

Na konferenciji, na kojoj je učestvovalo oko 150 predstavnica različitih političkih partija, razmotreni su izazovi u razvoju ženskog predzetništva i diskutovana neophodna sistemska rješenja.

Iz Ženske političke mreža ocijenjeno je da je neophodno donijeti zakone o garantnim fondovima, o unaprjeđenju Zakona o lokalnoj samoupravi kojima treba predvidjeti mogućnost formiranja garantnih fondova pri opštinama.

Ocjenjuje se da su to prioritetne mjere na osnovu kojih se može prevazići osnovna barijera u razvoju ženskog biznisa - nedostupnost finansija.

"Sem finansijskih instrumenata, nužne su i mjere nefinansijske podrške preduzetnicama na lokalnom nivou poput podrške u izradi biznis planova, savjetovanja, poslovnog umrežavanja i ostalih", kaže se u saopštenju.

Marija Blagojević iz SD-a, kazala je da očekuju od odbornica i odbornika iz svih partija i gradova Crne Gore da podrže zahtjev i na taj konkretan način potvrde svoj politički stav da je ekonomsko osnaživanje žena, preduslov za razvoj društva.

Jelena Božović iz DF-a rekla je da žene često nemaju nepokretnost na svoje ime i da ne mogu da obezbijede zahtijevano obezbjeđenje kredita u finansijskim institucijama.

Ona je kazala da je to začarani krug o kojem svi govore već punu deceniju, ali da nešto konkretno treba uraditi po tom pitanju.

"Stoga je naša inicijativa da se u ovom trenutku opredijele budžetska sredstva po modelu podrske NVO-ima, a do sticanja zakonskih mogućnosti da se formiraju garantni fondovi na lokalnom nivou. Ovo je jedini put razvoja ženskog preduzetništva", rekla je Božović.

Okosnicu Ženske političke mreže čine edukovane trenerice za rodnu ravnopravnost iz parlamentarnih političkih partija, istaknute liderke i aktivistkinje koje povezuje zajednička politička akcija da se kroz povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, unaprijede prava i položaj žena do potpune ravnopravnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније