Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2017. 18:33 >> 18:00

PRETHODNA SEDMICA

Veći promet na Montenegroberzi

Pad indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je premijer Duško Marković najavio da će realan rast crnogorske ekonomije u ovoj godini biti znatno veći od planiranog i ne manji od četiri odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, blago je oslabio na 797,83 poena, a MONEX na 10.220,47 bodova.

Promet je iznosio 431,59 hiljada eura i bio je 1,6 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 71 transakciju, a najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 62,49 odsto.

Marković je na konferenciji povodom prve godišnjice rada Vlade kazao da će rast biti zasnovan na snažnoj investicionoj aktivnosti i rastu lične potrošnje i izvoza, generisanog rezultatima izvanredne turističke sezone.

On je naveo da su posebno važne bile aktivnosti Vlade na planu ekonomske politike, podsjetivši da je prije godinu u ekspozeu najavio da samo realan rast ekonomije na nivou od četiri odsto garantuje oporavak i smanjenje zaostajanja za razvijenim evropskim društvima, kao i da je za ovu godinu projektovan realan rast od 2,7 odsto.

„Sada mogu reći da je realan rast naše ekonomije u ovoj godini znatno iznad planiranog i da neće biti manji od četiri odsto. To je gotovo dva puta više od prosjeka u državama Evropske unije (EU) i oko 1,5 procentnih poena više od očekivanog rasta u regionu zapadnog Balkana", kazao je Marković.

Pale su akcije Otrantkomerca 9,4 odsto na 96 centi, Zetatransa pet odsto na 52,73 centa, CGES-a 1,6 odsto na 60,01 cent i Luke Bar neznatno na 26 centi.

Slabile su i dionice Jugopetrola 2,5 odsto na 11,7 eura i Crnogorskog Telekoma blago na 1,89 eura.

Sedmicu je obilježio i podatak da su radovi vrijedni 147,91 miliona eura izvedeni na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od početka godine, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva očekuju da im do kraja godine kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) ispostavi još jedan zahtjev za isplatu sredstava, vrijedan 35 miliona eura, čime će planirani ovogodišnji budžet za radove na auto-putu biti stoprocentno realizovan.

"Od početka godine pa do kraja oktobra izvedeno je i plaćeno radova u vrijednosti 127,19 miliona eura. U obradi je i 14 situacija na iznos od 20,71 miliona eura, što znači da je u ovoj godini izvedeno-plaćeno radova u iznosu od 147,91 milion eura ili 81,89 odsto planiranog budžeta za ovu godinu", navodi se u podacima u koje su Dnevne novine imale uvid.

Marković je kazao da Vlada razmišlja o drugom modelu privatno-javnog partnerstva u nastavku gradnje autoputa Bar-Boljare, koji ne bi uključivao učešće države u njegovom finansiranju, posebno putem izdavanja garanacija.

Ove sedmice rasle su akcije Port of Adrie 1,6 odsto na 12,8 centi i Hotelske grupe Budvanska rivijera 1,4 odsto na 5,78 eura.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) jačala je blago na 2,5 eura. Italijanska kompanija A2A odustala je od potraživanja od 7,75 miliona eura od EPCG za sporne konsultantske usluge i, u međuvremenu, vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona.

"Potpisanim ugovorom, a sve u cilju punog i konačnog poravnanja bilo kojeg mogućeg zahtjeva, bilo koje od ugovorenih strana, u vezi sa konsultantskim uslugama A2A se obavezao da povuče sve fakture koje je dostavio EPCG u punom iznosu od 7,75 miliona eura odnosno da plati iznos od 4,34 miliona eura u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora", navodi se u revizorskom izvještaju EPCG, prenose Vijesti.

Akcionari EPCG trebalo bi da na redovnoj Skupštini akcionara 29. decembra, donesu odluku o pokriću akumuliranog gubitka i smanjenju osnovnog kapitala po tom osnovu.

Na dnevnom redu je i donošenje odluke o raspodjeli neraspoređene dobiti koja je iskazana na 31. decembar prošle godine.

Fondovima je trgovano za 3,17 hiljada eura. Trend je neznatno gubio na 9,28 centi.

Promet na podsegmentu slobodnog tržišta akcija iznosio je svega 130 eura.

Sedmicu je obilježio i podatak da su strani investitori iz 74 zemlje u Crnu Goru za deset mjeseci ove godine uložili neto 380 miliona eura, što je blizu 22 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Tri prva mjesta drže Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) sa blizu 87 miliona eura, Rusija 50 miliona eura i Azerbejdžan 45 miliona eura, kazali su Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

Bruto investicije iznose 500 miliona eura.

Stranci su u preduzeća i banke u Crnoj Gori uložili 143,7 miliona eura, kupovinu nekretnina 120,6 miliona i u interkompanijski dug, odnosno ulaganje koje ne povećava osnovni kapital 201 milion eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније