Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

02. 12. 2017. 12:12 >> 11:45

RESOR POLJOPRIVREDE

Povećali ulaganja i proizvodnju

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović povodom prve godišnjice mandata Vlade kazao je da se u tom resoru posvećeno radilo na dosljednom sprovođenju smjernica i obaveza iz Ekspozea, Programa rada Vlade i EU agende, ocjenjujući da je Vlada, zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima i međunarodnim partnerima, postigla rezultate „koji nam daju pravo, svima zajedno, da budemo optimisti i da budemo ambiciozni i u planovima za narednu godinu“.

“Osnovna obilježja rada bila su otvorenost i saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, njihovim udruženjima, lokalnim samoupravama, međunarodnim partnerima i naučnim i stručnim institucijama u svim fazama: od planiranja do realizacije na terenu“, kazao je Simović.

Podsjetio je da je u ovoj godini Agrobudžet uvećan 40 odsto. Osnažene su kaže, postojeće i kreirane brojne nove mjere.

„U oblasti ruralnog razvoja uloženo je oko 15 miliona eura. Samo za unapređenje putne i vodovodne infrastrukture u ruralnim područjima investirano je oko 2 miliona eura. Realizacija svih ovih mjera, za rezultat je imala pozitivne efekte u prodaji, otkupu i izvozu proizvoda. Uz podršku evropskih fondova i sredstava iz nacionalnog budžeta, kroz projekat IPARD Like, u ovoj godini ugovoreno je 237 projekata ukupne vrijednosti investicija 16 miliona uz bespovratnu podršku od 7 miliona eura”, kazao je Simović na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom godinu dana rada Vlade.

Usvojen je inovirani koncept dalje realizacije ADMAS projekta (Abu Dabi fond za razvoj) u cilju znatno šireg obuhvata korisnika za preostalih oko 24 miliona dolara.

“Ispunjeni su svi preduslovi, uspješno završen proces akreditacije i potpisan Finansijski sporazum o realizaciji IPARD-a, kroz koji će našim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti na raspolaganju 39 miliona eura bespovratne podrške od strane Evropske unije“, podsjetio je Simović.

Podsjeća da je formirana Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. U zakup je dato 45 ha zemljišta na Grahovu.

“Intenzivirane su aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla, u cilju unapređenja tržišne pozicije i obezbjeđenja dodate vrijednosti crnogorskim poljoprivrednim proizvodima. Odlukom Evropske komisije, osam objekata za proizvodnju hrane dobilo je EU izvozne brojeve”, saopštio je minister poljoprivrede.

Pojačan je, kaže, mehanizam kontrole bezbjednosti hrane kroz intenzivnu kontrolu uvoznih pošiljki, kao i hrane na domaćem tržištu. Sa graničnih prelaza vraćene su 92 pošiljke hrane, ukupne težine oko 800 tona.

“Proizvodnja u šumarstvu bilježi rast od 25,4%, a u drvnoj industriji 3,3%, uz rast budžetskih prihoda od 9,3%. Uvođenjem moratorijuma na izvoz trupaca došlo je do rasta izvoza rezane građe za 17% i peleta za čak 225%. Izvoz trupaca manji je 37 puta, a ogrijevnog drveta 70%. Pokrenut je projekat reorganizacije koncepta koncesionog korišćenja šuma“, kazao je Simović. 

Zabranjen je, podsjeća Simović, izvoz trupaca, pojačan monitoring poštovanja koncesionih ugovora i pojačana je kontrola bespravnih sječa, zajedničkim aktivnostima nadležnih državnih institucija.

“Ovakvi rezultati koje smo postigli zajedno: Vlada, poljoprivredni proizvođači i prerađivači i naši međunarodni partneri, daju nam pravo svima zajedno da budemo optimisti i da budemo ambiciozni i u planovima za narednu godinu. I ne samo za narednu”, zaključio je Simović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније