Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

24. 11. 2017. 08:28   >>  07:59

APEL PARLAMENTA

Katnić da ubrza istragu o putnim nalozima

Parlament je juče apelovao na Tužilaštvo da da prioritet i ubrza rad na istrazi 239 nerazduženih putnih naloga u Skupštini, vrijednosti 120.785 eura. Poslanici su tražili da se hitno utvrdi šta se dešavalo sa putnim nalozima u 2016, 2015. i prethodnih godina i ko je parlamentu napravio ogromnu štetu.

Skupština je sa 41 glasom usvojila Završni račun budžeta za prošlu godinu, u sklopu kojeg se raspravljalo i o izvještaju DRI od oktobra 2016. do oktobra tekuće godine. Predsjednik Senata DRI Milan Dabović je podsjetio da su sali 23 preporuke na finansijski izvještaj parlamenta i 16 na završni račun budžeta. Usvojeni su zaključci Odbora za ekonomiju u kojima se kaže da preporuke treba poštovati do kraja i da će to kontrolisati kvartalno.

Andrija Popović (LP) je ocijenio da je preko nerazduženih putnih naloga ugrožen ugled Skupštine.

"Ovo se više nikada ne smije ponoviti. Ako mi radimo takve stvari šta očekivati od ostalih institucija. Trebalo bi ispitati ne samo putne naloge u 2015, nego i 2014. i 2013. jer ima indicija da je i u tom periodu bilo mutnih radnji. Poslanici iz prošlog saziva davali su izjave u odjeljenjima bezbjednosti po nalogu Tužilaštva, prišivana su nam putovanja o kojima nijesmo imali pojma. Naši potpisi su stajali na tim putnim nalozima", kazao je Popović i podsjetio da su 2016. na čelu parlamenta bili Ranko Krivokapić, Darko Pajović i Ivan Brajović, ocjenjujući da su njih trojica najodgovorniji za ovu aferu.

Mićo Orlandić (SD) je apelovao da nadležni organi ubrzaju predmet i ocijenio da je bitno da se „nepočinstva čim prije procesuiraju“ i da se dođe do krivaca.

"I lično sam zainteresovan da se ovo čim prije okonča, jer u vrijeme kada nijesam bio poslanik po putnim nalozima u Skupštini, sam u isto vrijeme bio na dva mjesta udaljena desetine hiljada kilometara jedno od drugog. Novo rukovodstvo Skupštine proslijedilo je svu dokumentaciju želeći da se ova nepočinstva utvrde u krivičnom postupku. Simptomatično je da je neko u parlamentu bio spreman da radi ovakva krivična djela, svjesno želeći da ponizi parlament i sadašnje i bivše poslanike i okrnji im uticaj i ugled u Crnoj Gori", kazao je Orlandić i dodao da je nemoralno što dio aktera kroz medije želi prebaciti odgovornost na ljude koji više nijesu među nama.

Govoreći o budžetu za 2016. ocijenio je da se iz godine u godinu racionalnije troše sredstva što je jako bitno, jer "to što imamo treba da trošimo na zakonit i odgovoran način".

Branko Čavor (DPS) je kazao da se očekuje da parlament ima primjerno finansijsko poslovanje, ali da tako nije bilo lani, tražeći da se precizno prati realizacija preporuka, kao i da se ojačaju unutrašnje kontrole u svim potrošačkim jedinicama. Govoreći o završnom računu budžeta za 2016. kazao je da je bilo i osporavanja realizacije ekonomskih planova.

"U prvoj polovini 2016. SDP na čelu sa predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem često je osporavao vladine projekte, želeći da na određeni način preuzme ingerencije Vlade. Imali smo i nepravedne saveze u pravcu donošenja pravno i finansijski neodrživih zakona, a na kraju i Vladu izbornog povjerenja, kojoj su interes bili izbori", objasnio je Čavor.

Predrag Sekulić (DPS) je kazao da je dobro što u 2017. imamo potpuno drugačije pokazatelje u ekonomiji od onih u 2016.

"Stope rasta BDP su tekuće godine ne samo najveće u regionu nego i u Evropi. Projektujemo da će u ovoj godini rast biti oko četiri odsto. Na duži rok nam je potrebna visoka stopa rasta da bi sustigli ostale ekonomije u regionu ali imamo ambicije da sustignemo i one u Evropi", kazao je on i ocijenio da je zabrinjavajuće da se neke greške u trošenju novca ponavljaju.

"Ministarstvo finansija a i Vlada treba da obrate pažnju da se greške ne bi ponavljale i da stalno ne govorimo o istim stvarima", kazao je Sekulić.

Parlament je usvojio i izmjene zakona o carinskoj službi, IRF, kao i izmjenu odluke o broju članova komisije za kontrolu privatizcije. Sekulić je povukao prijedlog izmjena zakona o stečaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније