Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

24. 11. 2017. 07:55 >> 07:23

ZAHTJEV OPŠTINA

Ministarstvo još ćuti o podjeli poreza

Ministarstvo finansija još ne želi da se izjasni o zahtjevu Zajednice opština da im od poreza na zarade pripadne 50 odsto, umjesto dosadašnjih 12 odsto.

Izvjesno je jedino da je prihvatljivo formiranje rivolving fonda za pozajmice opštinama, piše Pobjeda.

Predstavnici ministarstva su objasnili i da treći zahtjev Zajednice opština za veći iznos Egalizacionog fonda morati da pričeka eventualne izmjene zakona.

Oni su najavili da će uskoro na javnu raspravu ponuditi nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Iz Zajednice opština su u zahtjevu Ministarstvu finansija naveli da recimo u Srbiji, opštinama pripada 77 odsto prihoda od poreza na zarade, osim Beograda gdje je to 66 odsto, u Hrvatskoj 60 odsto, a u Sloveniji 54 odsto.

"Sredstava Egalizacionog fonda za ovu godinu su planirana na 31 milion eura. Akontativna raspodjela za narednu godinu jedino može biti utvrđena prema kriterijumima iz postojećeg zakona, a nova rješenja se mogu uvoditi samo nakon izmjena tog propisa", objasnili su iz ministarstva.

Visina novca za akontativnu raspodjelu će biti utvrđena nakon usvajanja zakona o budžetu za narednu godinu.

"Zavisno od planiranog iznosa prihoda, od kojih se dio ustupa opštinama, utvrdiće se i plan akontativne raspodjele", kazali su iz ministarstva i dodali da podržavaju zahtjev Zajednice opština da se formira rivolving fond.

Ministarstvo, kako su saopštili, planira da zakonom ustanovi rivolving fond, čija je svrha da se opštinama omogući dodjela pozajmice neophodne za predfinansiranje projekata iz sredstava EU.

"Zajednica opština je, tokom dijaloga sa ministarstvima javne uprave i finansija, dostavila procjenu da je za rivolving fond potrebno dva miliona eura", objasnili su iz ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније