Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

22. 11. 2017. 13:03 >> 12:32
1

OCIJENJENO NA SKUPU

Euro zaslužuje globalni sistem zaštite

Falsifikovanje eura je cilj grupa organizovanog kriminala, zbog toga postoji potreba za multidisciplinarnim sistemom koji će ukljičivati sve glavne aktere na poslu zaštite evropske valute, ocijenjeno je na skupu posvećenom toj problematici.

Predstavnik Evrospke komisije (EK) – Direktorata za ekonomska i finansijska pitanja, Marco Di Benedetto, kazao je da je euro globalna valuta, zbog toga što se ne koristi samo u zemljama članicama Evropske unije (EU), već i onima van EU.

"To znači da kao globalna valuta euro zaslužuje globalni sistem koji će je adekvatno braniti i štititi", naveo je Di Benedetto na međunarodnom skupu Evropska strategija za zaštitu eura na području Mediterana.

Prema njegovim riječima, to je razlog zašto postoji potreba za multidisciplinarnim sistemom koji će uključivati sve glavne aktere na poslu zaštite eura.

"Kada su u pitanju prijetnje, svjesni smo da postoje, što znači da falsifikovanje eura jeste cilj grupa organizovanog kriminala što je razlog zašto razni organi rade zajedno na otklanjanju te prijetnje", dodao je Di Benedetto.

Izvršni direktor Centralne banke (CBCG), Radoica Luburić, kazao je da se konferencija organizuje u okviru Pericles 2020 programa sa ciljem sprječavanja falsifikovanja eura i povezanih prevara kroz organizovane i kontinuirane aktivnosti.

"Skup će doprinijeti i razmjeni iskustava i informacija u cilju sprječavanja jednog od najstarijih i najprisutnijih krivičnih djela – falsifikovanja novca, kao i daljem unaprijeđivanju i jačanju naših sveukupnih odnosa", rekao je Luburić.

Evropske integracije su, kako je dodao, strateški cilj Crne Gore, pa Centralna banka, kao i sve ostale crnogorske institucije, posebnu pažnju poklanja unaprijeđenju i primjeni zakonske regulative, edukaciji, osposobljavanju i uvođenju evropskih standarda u svim društvenim oblastima. Poseban fokus usmjeren je na monetarnu sferu, rad sa gotovim novcem i zaštitu eura od falsifikovanja.

"U vezi sa provjerom podobnosti i autentičnosti novčanica eura i zaštitom eura od falsifikovanja, CBCG je donijela više odluka u ovoj oblasti i sve one su gotovo u potpunosti usklađene sa pravnim tekovinama EU", kazao je Luburić.

Ambasador Italije u Crnoj Gori, Vincenzo Del Monaco, naveo je da program Pericles podstiče dublju i širu transnacionalnu saradnju u borbi protiv falsifikovanja eura.

"Kada smo imali u vidu značaj svake inicijative u pravcu vraćanja povjerenja u euro ima pozitivan efekat na monetarni i finansijski sistem susjednih zemalja EU. Povjerenje je ključna riječ”, smatra Del Monaco.

Prema njegovim riječima, promovisanjem ekspertize i dobre prakse između eksperata daje se doprinos podizanju svijesti o prijetnji koju predstavlja organizovani kriminal.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније