Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

20. 11. 2017. 18:40 >> 18:09
1

CG - ALBANIJA

Zajednička željeznička stanica u Tuzima

Ministar saobraćaja Osman Nurković i albanski ministar infrastrukture i energetike Damian Gjiknuri otvorili su zajedničku željezničku stanicu Tuzi. Na putu ka ispunjavanju evropskih standarda za pregovaračko poglavlje 14 - Transportna politika, zajednička željeznička stanica veliki je napredak i prva željeznička stanica ovog tipa u regionu, saopštili su iz crnogorskog ministarstva.

Cijeneći važnost inicijative za skraćenje vremena putovanja putničkih i teretnih vozova na graničnim prelazima, Vlada Crne Gore i Savjet ministara Albanije su 3. avgusta 2012. godine potpisale Sporazum o organizovanju graničnog željezničkog saobraćaja.

Što se tiče investicija na ovoj graničnoj pruzi, Crna Gora je pripremila aplikaciju za izradu glavnog projekta rekonstrukcije, elektrifikacije i modernizacije za cijelu prugu Podgorica - državna granica sa Albanijom (vrijednost 2 miliona eura), u dužini 24,7 km.

Nakon Tuzi, delegacije su posjetile gradilište mosta Moračica na priritetnoj dionici autoputa Bar - Boljare.

Ministri su, na sastanku u vili Gorica, razgovarali o formiranju mješovitih komisija za rješavanje problema sliva rijeke Bojane, plitkog korita i mogućnostima produbljivanja kako bi se napravila plovnom. Ministri su se saglasili da su nedovoljno iskorišćeni potencijali Skadarskog jezera, te da i tu treba uložiti zajednički napor da se ekonomski, turistički i na sve druge načine valorizuje.

Što se tiče putne infrastrukture, radi se Studija izvodljivosti za brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja. Urađen je putni pravac Tuzi - Pljoče, Gusinje - Grnčar, Sukobin - Vladimir - Krute i Ostros - Krute. Trenutno se izvode radovi na dionici Ulcinj - Krute, a u planu je i rekonstrukcija puta kanjonom rijeke Cijevne do granice sa Albanijom, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja.

Dogovoreno je i da mješovite komisije Crne Gore i Albanije preduzmu aktivnosti na usaglašavanju teksta Sporazuma o prevozu putnika i tereta u drumskom saobraćaju.

Albanska delegacija sastala se i sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније