Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

20. 11. 2017. 08:28   >>  08:02 2

PODACI MONSTATA

Najviše izvozimo aluminijum, boksit i struju

U prvih devet mjeseci ove godine Crna Gora je, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, izvezla robu vrijednu 272,7 miliona eura, što je 17,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Crna Gora najviše izvozi aluminijum, boksit i električnu energiju, a ovogodišnjem rastu izvoza najviše je doprinio rast izvoza mineralne rude, odnosno prvenstveno boksita za 23,1 milion eura.

Ekonomska analitičarka i direktorica Instituta za strateške studije i prognoze Jadranka Kaluđerović ocijenila je da crnogorski izvoz nije previše diverzifikovan i da se prije svega bazira na tradicionalnim, velikim proizvodnim sistemima.

"U strukturi izvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6), u iznosu od 77 miliona eura, koji čine obojeni metali 52,9 miliona eura i gvožđe i čelik 13,1 milion eura", kazali su iz Monstata.

To pokazuje da u strukturi crnogorskog izvoza i dalje dominiraju proizvodi Kombinata aluminijuma i Željezare. Izvoz obojenih metala, odnosno prvenstveno aluminijuma u prvih devet mjeseci ove godine povećan je 8,44 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U tom periodu izvoz gvožđa i čelika je porastao 9,68 odsto. Izvoz mineralne rude, odnosno prvenstveno boksita, u prvih devet mjeseci iznosio je 49,5 miliona eura i povećan je za čak 87,53 odsto u odnosu su na isti prošlogodišnji period.

U prva tri kvartala vrijednost izvezene električne energije je iznosila 19,6 miliona eura, što je za 18,7 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 45,7 miliona eura, Bosna i Hercegovina sa 34 miliona eura i Hong Kong sa 23,7 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније