Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

20. 11. 2017. 07:58 >> 07:45
3

PROCJENA VLADE

Realni rast BDP-a četiri odsto

Ovo je godina mini buma crnogorske ekonomije i ukazuje da će realni rast bruto domaćeg prozivoda (BDP) iznositi četiri odsto, pri čemu i od međunarodnih partnera stižu potvrde da je država na pravom putu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Iva Vuković, kazala je da u Vladi u cilju obezbjeđenja kontinuiteta rasta i amortizovanja rizika intenzivno rade na promjeni strukture ekonomije, kako bi se smanjila uvozna zavisnost i podstakao izvoz.

Vuković je, predstavljajući Predlog projekcija makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja od ove do 2020, koji je Vlada usvojila, kazala da je Vlada u tekućoj godini utvrdila mjere kojima se postiže stabilnost javnih finansija u srednjem roku i ne razmišlja o uvođenju novih mjera štednje.

"Budžetski deficit će se u narednom periodu kontinuirano smanjivati i od 2020. preći u zonu suficita, koji će iznositi 4,5 odsto BDP-a. Od 2019. uspostaviće se trend smanjenja učešća javnog duga u BDP-u, tako da će u 2020. iznositi 67 odsto i biće niži za sedam procentnih poena u odnosu na 2019", rekla je Vuković Pobjedi.

Vlada se, kako je dodala, prilikom utvrđivanja mjera konsolidacije javnih finansija opredijelila za one mjere kojima se obezbjeđuje što ravnomjernija raspodjela poreskog tereta, pravednija raspodjela socijalnih davanja i zaštita najugroženijih slojeva društva.

Vlada je ove sedmice podržala Predlog budžeta za narednu godinu, koji sa jedne strane garantuje dosljednost u sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije, a sa druge doprinosi povećanju konkurentnosti i razvoju ekonomije.

"Ekonomija je u prvoj polovini godine zabilježila rezultate koji su značajno iznad očekivanih. Ostvaren je realni rast BDP-a od 4,2 odsto. Dinamiziranje ekonomskog rasta podstaknuto je intenzivnijom realizacijom radova na izgradnji krupnih infrastrukturnih projekata, naročito na izgradnji autoputa, lokalne infrastrukture i turističkih kapaciteta, kao i još jednom rekordnom turističkom sezonom, što se ogleda, pored ostalog, i u značajnom rastu prometa u turizmu", rekla je Vuković.

Prema njenim riječima, sve to je rezultiralo pozitivnim kretanjima, između ostalog, i na tržištu rada sa rastom zaposlenosti i zarada, uz smanjenje nezaposlenosti.

"Ostvareni rezultati, kao i procijenjene bruto investicije od oko 23 odsto BDP-a i očekivani efekti turističke sezone sa 950 miliona EUR ukazuju da će realni rast BDP-a na kraju ove godine iznositi četiri odsto, što stvara osjećaj zadovoljstva, a istovremeno ohrabruje da još odlučnije i brže doprinesemo ekonomskom razvoju u narednom period", ocijenila je Vuković.

Ona je, odgovarajući na pitanje ima li razlika u projekcijama Ministarstva finansija i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke (SB) i Evropske komisije (EK), kazala da postoji visok stepen usaglašenosti domaćih i eksternih ekonomskih procjena tih institucija.

"Izuzetak je procjena MMF-a za ovu godinu koji još nije revidirao proljećne projekcije za Crnu Goru, što su nam potvrdili i njihovi predstavnici, čija misija boravi u Crnoj Gori", navela je Vuković.

Ona je, odgovarajući na pitanje kakve su projekcije za narednu godinu i na čemu se baziraju, kazala da uz očekivani realni rast BDP-a u narednoj godini od tri odsto, crnogorska ekonomija počeće, postepeno, da se približava potencijalnom BDP-u.

"Rast se zasniva na velikim investicionim projektima u strateškim sektorima naše ekonomije. Potrošnja domaćinstava će rasti, kao i bruto investicije i imaće najveći doprinos realnom rastu. Očekuje se dalji rast zaposlenosti", dodala je Vuković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније