Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

17. 11. 2017. 20:42 >> 20:11

MINISTRI JIE

Jačati regionalnu saradnju na putu ka EU

Zemlje Jugoistočne Evrope (JIE) treba još intenzivnije da jačaju regionalnu saradnju u oblasti poljoprivrede, kako bi što uspješnije sprovele reforme u procesu usaglašavanja sa Zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom (ZPP), ocijenjeno je na sastanku ministara poljoprivrede JIE, koji se održava na Jahorini.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, visoki predstavnici vlada zemalja regiona, tokom prvog dana radnog sastanka na Jahorini, predstavili su stanje u oblasti poljoprivrede u svojim zemljama, dostignuti nivo u EU integracijama, kao i mogućnosti za poboljšanje međusobne saradnje u toj oblasti.

Crnogorsku delegaciju predstavljao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija.

Predstavljajući rezultate koje je Crna Gora postigla od prethodnog ministarskog sastanka, održanog u Bečićima prošle godine, Žugić je informisao kolege iz regiona da je Crna Gora uspješno završila proces akreditacije IPARD programa.

On je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je Crna Gora dobila ovlašćenje da upravlja sa 39 miliona eura bespovratne podrške EU koja će kroz IPARD program biti na raspolaganju crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima.

"Žugić je naveo da će sa dodatnih 12,1 milion iz nacionalnog budžeta i 35,7 miliona učešća korisnika, kroz IPARD program biti moguće investirati 87 miliona eura u crnogorsku poljoprivredu samo kroz taj program, ne računajući ostale izvore finansiranja i podrške razvoju crnogorske poljoprivrede i ruralnih područja, sa nacionalnog nivoa i kroz međunarodne projekte“, kaže se u saopštenju. 

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila sva tri poglavlja koja se odnose na poljoprivredu - Poljoprivreda i ruralni razvoj, Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarna politika i Ribarstvo. 

Žugić je istakao da je regionalna saradnja, kao i razmjena iskustava zemalja regiona, važna za uspješno korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu, u cilju jačanja konkurentnosti poljoprivrednog sektora, usklađivanja sa pravilima, standardima i praksama EU, s ciljem kreiranja novih radnih mjesta i poboljšanja uslova života u ruralnim sredinama. 

"Predstavnici Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, takođe, su ukazali na značaj razmjene iskustava, kako bi zemlje, koje još uvijek nisu članice EU lakše savladale izazove i iskoristili mogućnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na putu ka EU“, navodi se u saopštenju.

Sastanak su organizovali Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Stalna radna grupa za ruralni razvoj JIE (SWG). 

"Crna Gora je tokom 2017. godine presjedavala SWG-om i dobila priznanje za uspješan rad, organizaciju i realizaciju brojnih aktivnosti, čime je, kako je konstatovano, značajno doprinijela unapređenju regionalne saradnje. Za 2018. godinu, predsjedavanje je preuzela Bosna i Hercegovina“, dodaje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније